“Zlatni lav” za film “Roma” Alfonsa Kuarona

Priredila: Milanka Mitrić
“Zlatni lav” za film “Roma” Alfonsa Kuarona

Venecija - Drama “Roma” Alfonsa Kuarona, koja kroz crno-bijele kadrove prikazuje njegovo djetinjstvo u Meksiku, osvojila je nagradu “Zlatni lav”, na 75. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, poznatom kao “Mostra”.

 

 

Kuaronov film prati život u meksičkom kvartu Roma i žene iz njegovog djetinjstva, koje su uticale na njegov život. Radnja prati majku iz srednje klase i dvije sluškinje u svakodnevici raspolućenog, nestabilnog i nemirnog područja.

- Devedeset odsto scena sačinjeno je od mojih uspomena. “Roma” je prvi film koji sam želio da snimim od trenutka kada sam shvatio da hoću da budem reditelj - izjavio je Kuaron.

Nagrada žirija “Srebrni lav” otišla je u ruke reditelju Jorgosu Lantimosu za film “Miljenica”, a nagrada za najboljeg režisera pripala je Žaku Odijaru za vestern “Braća Sisters”.

Glumica Olivija Kolman osvojila je nagradu za najbolju glumicu za ulogu Ane u filmu “Miljenica”, a Vilem Dafo nagrađen je priznanjem za najboljeg glumca. Njegova uloga koja je okrunjena nagradom pripala mu je za ulogu slikara Vinsenta van Goga u filmu “Na vratima vječnosti” Džulijana Šnabela.

Braća Koen, Džoel i Itan, dobitnici su nagrade za najbolji scenario za ostvarenje “Balada o Basteru Skragsu”.

Specijalna nagrada žirija pripala je filmu “Slavuj” rediteljke Dženifer Kent iz Australije.

U okviru festivala dodijeljena je i nagrada “Marčelo Mastrojani” za najbolje mlade glumce ili glumice. Ovo priznanja dobio je glumac Bajkali Ganambar za ulogu u filmu “Slavuj”.

Priznanje “Luiđi de Lorentis”, nagrada za najbolji debitantski film festivala u Veneciji, pripalo je filmu “Dan kad sam izgubila svoju sjenu” Sudada Kadana.

U kategoriji “Horizonti” nagrađen je film “Manta Rej” Putiponga Aronpenga, a nagrada za režiju pripala je Emiru Bajgazinu za film “Rijeka”. Specijalna nagrada žirija pripala je filmu “Najava” Mahmuta Coskuna. Priznanje za najbolju glumicu dodijeljeno je Nataliji Kudrijašovoj za ulogu u filmu “Čovjek koji je iznenadio sve”, a za najboljeg glumca Kaisu Našifu za film “Tel Aviv u plamenu”. Najbolji kratki film je “Kado” Aditje Ahmada, a nagradu za najbolji scenario dobio je film “Jinpa” reditelja Peme Ceden. Film “Godine” Sare Fgajer iz Francuske proglašen je najboljim kratkim filmom među izabranim evropskim filmovima “Mostre”.

“Zlatni lav” za životno djelo pripao je glumici Vanesi Redgrejv.

Značajni filmovi

Alfonso Kuaron svoju karijeru je započeo 1983. godine. Slavu je stekao 1998. godine filmom “Velika očekivanja”. Filmovi koje je stvarao poslije toga su: “Hari Poter i zatvorenik iz Azkabana” (2004), “Djeca čovječanstva” (2006) i “Gravitacija”(2013). Film “Gravitacija” je 2014. godine osvojio “Oskara” za režiju i montažu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana