Zlatni globus 2022: Dobitnici Spilberg, Kempion, Brana...

Tanjug
Foto: printskrin

LOS ANÐELES- Film "Priča sa zapadne strane” reditelja Stivena Spilberga dobio je nagradu Zlatni globus za najbolji mjuzikl ili komediju, najbolja drama je "D Pover of d dog" Džejn Kempion, a najbolje ostvarenje na stanom jeziku je japanski "Drajv maj kar" Rjusuke Hamagučija, javile su agencije.

Kempion je dobila Zlatni globus i za režiju, dok je za najbolji scenario nagrada pripala Kenetu Brani za "Belfast".

Zlatni globus za najbolju glumicu u mjuziklu ili komediji dobila je Rejčel Zegler za "Priče sa zapadne strane”, a Nikol Kidman za dramu "Being d Rikardos”.

Za ulogu u filmu "Kralj Ričard" Vil Smit je nagrađen Zlatnim globusom za najboljeg glumca u drami, dok je za najboljeg glumca u mjuziklu ili komediji nagrada pripala Endrju Garfildu za "Tik, tik...BOOM”.

Za najbolju žensku sporednu ulogu nagrađena je Arijana De Bose za "Priču sa zapadne strane", a za mušku Kodi Smit-Mekfi za "D Pover of d dog". Za najbolju filmsku muziku nagrađen je Hans Zimer za "Dinu".

Od brojnih ostalih kategorija najbolja dramska serija je "Sučešion", a mjuzikl ili komedija je "Haks", dok je najbolji televizijski film "D Andergaound Railroad".

Tradicionalne filmske nagrade Zlatni globus, koju organizuje Udruženje stranih novinara u Holivudu (HFPA), proteklo je u nedjelju na svedenoj svečanosti u Beverli Hilton hotelu bez crvenog tepiha ili uobičajenog televizijskog prenosa, od koga je odustala mreža En-Bi-Si (NBC).

Iz HFPA je prošle nedjelje najavljena svečanost bez prisustva javnosti, pa je o događaju kome je prisustvovao ograničen broj zvanica iz filmske i televizijske izveštavano povremenim objavama na sajtu Zlatnih globusa i na društvenim mrežama.

HFPA se prošle godine našlo na udaru kritike zbog sumnje da su neki njeni članovi primali nedozvoljene poklone od kompanija koje predstavljaju neke od nominovanih, dok je Los Anđeles tajms primjetio da u udruženju nema crnih članova.

Rukovodilac odjeljenja HFPA za raznolikost Nil Filips je rekao u nedjelju da se dodjela Zlatnih globusa nalazi u "neophodnoj fazi progresa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana