Zadra: "Kustendorf" - Odskočna daska za talente

Srna
Zadra: "Kustendorf" - Odskočna daska za talente

BEOGRAD - Italijanski producent Flaminio Zadra smatra da je "Kustendorf" odlična odskočna daska za mlade autore i da je zabluda da film na engleskom bolje prolazi na tržištu.

Zadra kaže da je postao "veteran žKustendorfaž" sa pet dolazaka posljednjih osam godina i ističe da se radi o jedinstvenom festivalu po atmosferi i načinu spajanja ljudi.

"Ovo je jedini festival kratkog filma koji posjećujem. Atmosfera je specijalna, intimna, kao da ste među porodicom u ovom selu. Srećete ljude svaki dan, svaki čas i odmah se povezujete", izjavio je Zadra za Tanjug.

Prema njegovim rečima, "Kustendorf" je dobro mjesto za uspostavljanje kontakata i rad bez stresa.

Zadra je ocijenio da je kvalitet kratkih filmova mladih autora prikazanih na "Kustendorfu" u prosjeku veoma visok, kao i da je program manifestacije selekcija najboljih dolazećih talenata.

"Ovaj festival je kao dobra trampolina. I garant je kvaliteta - kad ste ovde sa kratkim filmom znači da imate šta reći. Čast je biti izabran za ovaj festival i odavde učiniti naredni korak", istakao je Zadra.

On navodi da je pogrešno ubjeđenje da će tržište biti naklonjenije ako film bude snimljen na engleskom jeziku, jer je sinhronizovan u mnogim evropskim zemljama, pa i u Italiji, tako da gledaocima nije bilo bitan originalni jezik.

Upitan kako gleda kao producent na budućnost filmskog tržišta, uzdrmanog poslije dve godine pandemije kovida, Zadra kaže da "nema pojma" i da svako ko kaže drugačije - laže.

Petnaesti Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf" 6. maja u Drvengradu na Mokroj Gori otvorio je njegov osnivač i proslavljeni reditelj Emir Kusturica.

Festival, čiji je slogan "Razdiruća i čudesna lepota stvaranja", održava se sa gostima i pred publikom i trajaće do 10. maja.

Festival "Kustendorf" održava se u organizaciji produkcijske kuće "Rasta internešnel" i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana