Ugasila se zvijezda Žane Moro

Priredila: Aleksandra Madžar
Ugasila se zvijezda Žane Moro

Pariz - Francuska glumica Žana Moro, koja je slavu stekla ulogom u filmu "Žil i Džim" Fransoa Trifoa i igrala u nekim od najpoznatijih ostvarenja 20. vijeka, preminula je u 89. godini.

Glumica, koja je osvojila publiku svojim hrapavim glasom i jedinstvenom ljepotom, pronađena je mrtva u svom domu u Parizu.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron izjavio je povodom smrti slavne glumice da je Moro bila "otjelotvorenje francuske kinematografije" i "slobodan duh koji se uvijek suprotstavljao utvrđenom redu".

Pažnju javnosti privukla je ulogom u filmu "Žil i Džim" Fransoa Trifoa 1962. godine, nakon čega je izgradila plodnu karijeru, a igrala je i u svojim osamdesetim godinama. Osvojila je nagradu "Cezar", francuski ekvivalent "Oskaru", za najbolju glumicu u ostvarenju "The Old Lady Who Walked in the Sea" 1993. godine.

Krajem pedesetih prošlog vijeka počela je njena saradnja sa  renomiranim redateljima, posebno s Luisom Maleom u filmovima "Lift za stratište" i "Les Amants"   nakon čega su je mediji proglasili novom Brižit Bardo. Zahvaljujući postignutom uspjehu tih godina i narednih sarađivala je sa nizom reditelja francuskog novog vala, kao Fransoa Trifoom u filmu "Žil i Džim" koji se smatra jednom od njenih najznačajnijih uloga.

Ističu se takođe i uloge u filmovima "Noć" (1961.) Mikelađela Antonionija, "Falstaf" Orsona Velsa, "Dnevnik jedne sobarice, "Posljednji tajkun".  Osim glumom, na filmu, bavila se i režijom, produkcijom i pisanjem scenarija. Kao muzičarka objavila je nekoliko albuma, a jedan je nastupila nastupila zajedno s Frankom Sinatrom na pozornici Karnegi hola u Njujorku.

Prijateljstva

Bila je prijateljica istaknutih pisaca i umjetnika Žana Koktoa, Žana Geneta, Henrija Milera, i Margerit Diras. Bliska prijateljica bila je sa Šeron Stoun, a Orson Vels svojevremeno ju je nazvao najznačajnijom glumicom na svijetu.

Nagrade

Dobitnica je brojnih priznanja, uključujući nagradu za najbolju glumicu u Kanu za "Moderato Kantabile" 1960. godine, te nagradu "Bafta" za film "Viva Marija!" i "Cezar" za ostvarenje "The Old Laddž Njho Njalked in the Sea" 1992. godine. Bila je na čelu žirija u Kanu 1995.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana