Televizijska serija Gaja Ričija “Džentlmeni” stiže 7. marta

Branislav Predojević
Televizijska serija Gaja Ričija “Džentlmeni” stiže 7. marta

LONDON - Striming div “Netfliks” zvanično je objavio 7. mart kao datum premijere serije “Džentlmeni”, adaptacije istoimenog filma britanskog režisera Gaja Ričija iz 2019. godine.

Projekat je započeo sam Riči kao scenarista zajedno sa Metjuom Ridom (Birmingemska banda) i kao režiser prve dvije epizode, vrlo brzo nakon uspjeha njegove filmske krimi-priče o narko-bosu Mikiju Pirsonu, čije povlačenje iz posla sa marihuanom izaziva tektonski potres u svijetu podzemlja. Vrlo brzo je u igru ušao “Netfliks” koji je dao zeleno svijetlo za razvoj, čime je Riči prešao pun autorski krug, pošto je njegov projekat prvobitno počeo kao televizijska serija prije nego što je postao dugometražni film. Ričiju ovo nije prvo televizijsko iskustvo, jer su njegovi kultni filmovi sa početaka karijere “Dvije čađave dvocijevke” i “Sneč” takođe dobili televizijske verzije, ali uz njegov mali autorski doprinos. Ovdje je duboko uključen, osim što piše i režira, on je i izvršni producent te, kako sam kaže, obožava televiziju kao medij zbog autorske slobode u razvoju likova.

- Na televiziji vam je dozvoljeno da ispričate mnogo priča što odgovara mojoj kreativnoj usmjerenosti. Mnogo toga napišem na sam dan snimanja šta je spontano i zabavno, ali takav pristup u filmskoj formi nema uvijek mjesta -  rekao je Riči.

Priča je fokusirana na svježu postavu likova, predvođenih Edijom Halstedom (Teo Džejms), vojnikom koji je nasljeđem postao aristokrata, a na čijem imanju se nalazi farma trave za koju je zainteresovana narko-šefica Suzi Glas (Kaja Skodelario) i dobar dio britanskog podzemlja. Oko ovog para je rasprostranjena cijela ekipa izrazito ričijevskih likova, a režiser uživa u dodatnom vremenu koje će provesti s njima.

- Kada kreirate zabavne likove, osjećate se kao da možete da uživate ​​u njima malo duže, umjesto da ih samo uredno zamotate za dva sata. Sviđa mi se svijet dugog formata i mislim da ću raditi još nekoliko stvari na televiziji - naveo je režiser.

U glumačkoj ekipi nalaze se još imena poput Reja Vinstona, Vini Džonsa, Đankarla Espozita, Danijela Ingsa, Džoeli Ričardson, Harija Godvinsa i brojnih drugih kultnih imena.

Prva sezona ima osam epizoda, a tizer trejler je za mjesec dana skupio četiri miliona pregleda uz odlične reakcije publike.

Film

Krimi-komedija “Džentlmeni” pratio je Amerikanca Mikija Pirsona (Metju Mekonahi), koji je izgradio visoko profitabilno carstvo marihuane u Londonu. Kada se pročuje da se on želi penzionisati i izvući novac iz poslovanja, to pokreće zavjere, planove, podmićivanje i ucjene u pokušaju da mu se otme carstvo. Glumački ansambl uključivao je Kolina Farela, Čarlija Hunama, Henrija Goldinga, Džeremija Stronga i Hjua Granta. Film “Džentlmeni” je koštao 22 miliona dolara i zaradio je preko 115 miliona dolara na svjetskim blagajnama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana