Stigao dugoočekivani film “Avatar: Put vode” Džejmsa Kamerona VIDEO

 Branislav Predojević
Stigao dugoočekivani film “Avatar: Put vode” Džejmsa Kamerona VIDEO

BANjALUKA - Nakon 13 godina pauze Džejms Kamerom, slavni režiser i producent vraća se u bioskope nastavkom “Avatara”, najkomercijalnijeg filma svih vremena, kao potencijalni spasilac filmske industrije u jednom od najtežih momenata njene istorije.

Film “Avatar 2: Put vode” u domaće bioskope danas stiže pretpremijerno, a neizbježno pitanje je da li će uspjeti ponoviti svoj trijumf iz 2009. godine vjerovatno je najveća dilema moderne kinematografije iz mnogo razloga. Prvi “Avatar” nakon izlaska bio je film s najvećom zaradom svih vremena sa nevjerovatne 2,702 milijarde dolara, koja je na trenutak srušena uspjehom “Marvelovog” filma “Osvetnici: Kraj igre” (2,797 milijardi dolara) iz 2019. godine. Ipak Kameron nije neko ko voli biti drugi u bilo čemu pa je brzo pustio poboljšanu verziju “Avatara” u bioskope, koja je film dovela do 2,922 milijarde dolara i vratila ga na poziciju jedan, dok se na trećem mjestu liste takođe nalazi njegov “Titanik” sa 2,201 milijardu dolara.

Sada se Kameron vratio sa duboko ličnim nastavkom i očekivanjem da bi to mogla biti najveća stvar koju je do sada uradio, jer njega ne zanimaju polovični uspjesi. Možda je ilustrativno za njegove filmske poduhvate da će čak i njegovi najodlučniji rivali priznati da je Kameron napisao i režirao neke od najuspješnijih filmova svih vremena, koji su ukupno zaradili više od osam milijardi dolara. Iako je u pitanju čovjek koji je režirao dva od tri najuspješnija filma u istoriji sedme umjetnosti, on je i ozbiljan naučnik, kamera koja je dizajnirana uz njegovu pomoć poslužila je kao model za onu koja je trenutno na Marsu. Takođe on je avanturista i to ne u smislu diletantskog milijardera, koji rasipa olako novac. Kada Kameron nešto želi, to bude urađeno pa makar to bilo razbijanje mita o lošijim nastavcima.

Za “Put vode” on i njegov tim počeli su ispočetka. Bile su im potrebne nove kamere koje bi mogle da snimaju pod vodom i sistem za snimanje pokreta, koji bi mogao prikupljati odvojene snimke iznad i ispod vode i integrisati ih u jedinstvenu virtuelnu sliku. Bili su im potrebni novi algoritmi i nova vještačka inteligencija da prevedu ono što je Kameron snimio u ono što vidite. Snimanje je bilo pakleno, uz bezbroj grešaka i promašenih kadrova i milione ponavljanja, dok se režiserova vizija nije počela ostvarivati. “Put vode” je bio skup za izradu (procjena se kreće oko 400 miliona dolara, ali to je vjerovatno donja granica), tačnije po riječima režisera, on je lično obavijestio studio da film predstavlja najgori poslovni slučaj u istoriji filma. Između ostalog po njegovim riječima “Put vode” bio bi prijateljska, ali jasna kritika stripovskih blokbastera, koji se sada bore sa njegovim filmovima za vrh boks-ofisa.

- Svjesno sam u sebi mislio - u redu, svi ovi superheroji oni nikad nemaju djecu. Nikada se zapravo ne moraju suočiti sa stvarnim stvarima koje vas sputavaju i daju vam noge od gline u stvarnom svijetu - rekao je Kameron.

Koliko je Kameronov povratak značajan za filmsku industriju govori podatak da su dionice “Diznija” pred premijeru prvog “Avatara”skočile za osam odsto. Slična situacija danas bila bi više nego dobra vijest, jer se događa u kritičnom i vrlo stresnom trenutku za “Dizni” i kompletnu filmsku industriju. Film stiže uoči božićne sezone, kada ljudi gledaju “Diznijeve” filmove, odlaze u tematske parkove i kupuju robu firme kao poklone, nakon trogodišnjeg gomilanja gubitaka zbog pandemije. Eventualni Kameronov trijumf definitivno bi učvrstio status “Diznija” kao najmoćnijeg igrača u industriji zabave, ali bi sa druge strane vratio publiku u bioskope koji već tri godine uglavnom preživljavaju na supeherojskim filmovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nagrada za Nikol Kidman
Nagrada za Nikol Kidman
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana