Snimanje “Falsifikatora” 8. maja u Srpskoj

Aleksandra Rajković
Snimanje “Falsifikatora” 8. maja u Srpskoj

Banjaluka - Snimanje drugog dela filma “Falsifikator” u režiji Gorana Markovića počeće 8. maja u selu Šeškovci u opštini Laktaši.

Film ćemo snimati u Šeškovcima, Kriškovcima i Laktašima do 23. maja.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” glumac i producent Tihomir Stanić, koji u filmu “Falsifikator” tumači glavni lik, Anđelka, falsifikatora diploma.

On kaže da poslije završetka snimanja u Republici Srpskoj filmska ekipa odlazi da snima scene u Sloveniji.

- Na snimanju u Srpskoj, osim reditelja Gorana Markovića, biće glumci Branka Katić, Jernej Šugman, Svetozar Cvetković, Miki Krstović, Nataša Marković, zatim banjalučki glumci Željko Stjepanović, Dragoslav Medojević, Branko Janković... Jednu od velikih uloga igra dečak iz Banjaluke Dušan Plavšić - kaže Stanić.

U glumačkoj ekipi “Falsifikatora” su i Sergej Trifunović, Dragan Petrović Pele, Momo Pićurić, Bogdan Diklić, Boris Komnenić...

- Veći deo filma snimićemo u Republici Srpskoj. U Beogradu i Zrenjaninu smo snimili neke scene. Stanovnici sela Šeškovci i Kriškovci biće statisti u “Falsifikatoru” - najavio je Tihomir Stanić.

Prva klapa filma “Falsifikator” u režiji Gorana Markovića pala je u novembru u Beogradu, a Tihomir Stanić već je igrao isti lik u istoimenoj predstavi Beogradskog dramskog pozorišta.

- Ta priča ima dosta anegdota, a kao model za glavnog junaka priče poslužio mi je moj otac, koji je bio seoski učitelj. On je verovao da je svako ko je bar jednom došao u školu zaslužio da dobije prolaznu ocenu. Želeo sam da snimim priču o njegovoj sudbini, o čoveku koji je gradio škole i uz razne akcije pomagao razvoj sela - podsjetio je Stanić.

On je tu priču ispričao reditelju Goranu Markoviću, kome se to dopalo. Marković je prvo napisao pozorišni komad, onda i scenario za film.

Osim što igra glavnu ulogu, Stanić je i saradnik na scenariju, kao i producent filma, koji nastaje u produkciji “Drina filma” iz Beograda i “Balkan filma” iz Kozarske Dubice, u saradnji sa Radio-televizijom Republike Srpske.

Radnja filma smještena je u '68. godinu. Reditelj Goran Marković smatra da je baš te godine počeo raspad Jugoslavije.

- Početkom leta '68. godine odigrala su se dva važna događaja koja su uzdrmala tu, naizgled idealnu državu: studentske demonstracije protiv režima Josipa Broza u junu i eksplozija bombe u beogradskom bioskopu “20. oktobar” u julu, podmetnuta od ustaške emigracije. Obe stvari su u to vreme delovale šokantno i neverovatno. Niko nije mogao ni pomisliti da će se neko buniti protiv Tita, a još manje da će podmetnuti bombu u nekom bioskopu - rekao je Marković.

Uloge

- Uloga koju igram u filmu “Falsifikator” je izazovna jer je drugačija od svega što sam do sada imao priliku da igram. Ljubinkovo delo i lik, pošto je reč o višestrukom ubici, predstavlja derivat zlokobnog odumiranja, groteskni odraz bolesnog egocentrizma i nepodnošljive zverinje teskobe i otuđenosti - kaže glumac Dragan Petrović Pele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana