Snažni autorski filmovi na Festu

Tanjug
Snažni autorski filmovi na Festu

BEOGRAD - Na ovogodišnjim 48. Festu koji počinje 28. februara za prestižne nagrade i za Beogradskog pobednika nadmeće se u Glavnom takmičarskom programu 20 filmova iz Srbije, Francuske, SAD, Irana, Italije, Grčke, Slovenije, Australije, Bugarske, Brazila, Češke, Severne Makedonije, Sudana, Saudijske Arabije, Hrvatske, Danske i Kolumbije.

Kako je izjavio umjetnički direktor festivala Jugoslav Pantelić, optimizam zasigurno ne dominira u tim "izuzetno jakim autorskim filmovima, no i ukoliko ga je moguće osetiti, proizvod je neosnovanih nadanja i vere u to da na kraju uvek sve bude dobro". 

"Junaci filmova jesu ljudi najčešće čudnih i u manjoj meri čudesnih sudbina čija budućnost tek donekle zavisi od njih samih. Naviknuti na ograničenja koja im nameću najrazličitije društvene i porodične, tj. tradicionalne stege, dominantno su okrenuti uvođenju evolutivnih životnih promena radi ostvarenja krajnjeg cilja, koji najčešće ne biva dostignut", kazao je Pantelić. 

Jedan od takvih filmova je "Samo 6,5", iransko ostvarenje reditelja Saida Rustajia o narko-dilerima, istovremeno uzbudljiv krimić, ali i oštra kritika mnogo širih društvenih prilika. 

Nasuprot ovom ostvarenju je australijski film "Mlječni zubi", rediteljke Šenon Marfi, koji se takođe, između ostalog, bavi i pitanjem droge, ali na jedan dosta pitkiji način, budući da je u pitanju komedija.

Prošlogodišnji festival u Lokarnu otvorio je debitantski film italijanske rediteljke Đinevre Elkan "Kamo sreće", a kritičari ga zovu pravim crowd-pleaser filmom - neočekivano zabavna, lagana i sentimentalna priča o razvodu ispričana kroz perspektivu šestogodišnje devojčice. 

U glavnom takmičarskom programu našla su se dva domaća ostvarenja - dugoočekivani drugi film Mladena Đorđevića "Sumrak u bečkom haustoru" i "Otac" Srdana Golubovića koji će i otvoriti Fest, i to odmah nakon svjetske premijere na Berlinalu. 

Od regionalnih naslova očekuju nas dobro poznata imena kao što su Milčo Mančevski i njegov novi film "Vrba", nagrađivani slovenački reditelj Damjan Kozole sa dramom "Polusestra", kritika katoličke crkve u filmu "Glas" Ognjena Sviličića i debitantska psihološka drama "Mater"Jure Pavlovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana