Serija “Pingvin” stiže na male ekrane

Branislav Predojević
Serija “Pingvin” stiže na male ekrane

LOS ANĐELES - Striming servis “Max” je objavio drugi službeni tizer za seriju “Pingvin” koja stiže ovog septembra na male ekrane.

U pitanju je spin-of projekat, posljednja filmske verzija “Betmena” u režiji Mata Rivsa, koja je doživjela veliki uspjeh, a sada se to nastavlja u vidu serije u kojoj je glavni junak, jedan od zlikovaca iz filma, zloglasni Pingvin. Seriju je pisao Loren Lefrenk, dok su Krejg Zobel (Meri iz Istauna) i Helen Šajver bili zaduženi za režiju. U glavnoj ulozi je talentovani Kolin Farel kao Oz Kob (poznat i kao Pingvin), a ova osmodijelna limitirana serija DC studija nastavlja epsku kriminalističku sagu filmadžije Meta Rivsa, započetu globalnim uspjehom blokbastera “Betmen”.

Glumačku postavu pored Farela čine i Kristin Milioti (“Kako sam upoznao vašu majku”) u roli Sofije Falkone, Rinzi Feliz kao Viktor Agiljer i Klensi Braun (“Bjekstvo iz Šošenka”) kao Salvatore Maroni.

Prema trejleru jasno je da se sve nastavlja tačno tamo gdje se posljednji “Betmen” završio. U filmu Pingvin je jedan od glavnih ljudi krimi-bosa Karmina Falkona, koji je stradao tokom obračuna Betmena i Zagonetača, dok u seriji Pingvin polako preuzima njegovu ulogu i postaje prvi zlikovac Gotama. Na svom pohodu on ne bira sredstva i vide se scene sa djecom Falkonoa, koja vjeruju da im pripada kriminalno carstvo njihovog pokojnog oca. Vidimo i Oza kako posjećuje Salvatorea Maronija, koga igra Klensi Braun, u zatvoru, postavljajući sopstvene zahtjeve. Način na koji serija izgleda pokazuje da slijedi obrasce direktno iz “Betmena”, sa scenama poplave Gotama koju je izazvao Zagonetač, što je značajno jer se rijetko dobija kontinuitet stripa između blokbaster filmova i TV serija, djelujući da je serija dio jednog koherentnog univerzuma.

Mnogi su već prokomentarisali kako nova serija neodoljivo podsjeća na stil Sopranovih prilagođen supeherojskim obrascima, uz prilično mračan i nasilan ton priče. Serija je u velikoj mjeri nastala ličnim angažovanjem Meta Rivsa i Kolina Farela, koji su željeli proširiti priču filma i samog lika Pingvina, da bi bio detaljnije pripremljen teren za nastavak “Betmena” pa su uz autorske preuzeli i producentske zasluge.

Lik

Pingvin je superzlikovac koji se pojavljuje u američkim stripovima u izdanju “DC komiksa”, obično kao protivnik superheroja Betmena.

Lik se prvi put pojavio u decembru 1941, a kreirali su ga Bob Kejn i Bil Finger. Pingvin je mafijaš iz Gotam sitija koji sebe smatra “džentlmenom zločina” broj jedan. Najčešće je prikazan kao nizak, gojazan muškarac sa dugim nosom koji nosi monokl, cilindar i jutarnje odijelo dok nosi svoj prepoznatljivi kišobran, koji koristi kao tajno oružje. Za razliku od većine Betmenovih protivnika Pingvin je potpuno mentalno zdrav i u potpunosti kontroliše svoje postupke, što mu daje jedinstven odnos sa čovjekom šišmišem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana