Satirična priča kupila žiri u Kanu

Glas Srpske
Satirična priča kupila žiri u Kanu

Kan - Film se inspiriše realnošću, a realnost je puna nasilja. Film samo ima ulogu ogledala. Nasilje na filmu samo predstavlja odraz nasilja u realnom svijetu.

Ovako se javnosti obratila slavna italijanska glumica Monika Beluči otvarajući svečanost dodjele nagrada na Kanskom filmskom festivalu, čiji je pobjednik švedski satirični film "Kvadrat". Ovo ostvarenje o političkoj korektnosti i konfuznom identitetu savremenog muškarca osvojilo je "Zlatnu palmu" na prestižnom festivalu koji je završen u nedjelju uveče.

Iako je ova bučna i vesela parodija naišla na dobar prijem među publikom, čak je i reditelj Ruben Ostlund bio iznenađen nagradom, koju mu je dodijelio devetočlani žiri. Žiriju je predsjedavao španski reditelj Pedro Almodovar i u njemu su bili glumci Vil Smit i Džesika Čestejn.

- O bože, o bože - uzviknuo je Ostlund poslije proglašenja dobitnika prestižne nagrade.

Na 70. festivalu, koji je obilježila rasprava o seksizmu u filmskoj industriji, Sofija Kopola je postala jedina žena koja je po drugi put u istoriji festivala osvojila nagradu za najbolju režiju za film o borbi polova "Začaran" u kome su glavne uloge ostvarili Nikol Kidman i Kolin Farel. Kidmanova, koja se pojavila u četiri različita filma na festivalu, primila je od žirija specijalnu nagradu povodom obilježavanja 70-godišnjice festivala. Ona nije prisustvovala svečanoj dodjeli nagrada na Francuskoj rivijeri, ali je poslala video-poruku iz Nešvila, u kojoj izražava duboko žaljenje što nije prisutna na ceremoniji.

Holivudska glumica njemačkog porijekla Dajan Kruger osvojila je nagradu za najbolju glumicu, u filmu "Niotkuda" u kome je prvi put glumila na svom maternjem jeziku.

- Ne mogu da prihvatim ovu nagradu a da ne mislim na sve koji su bili pogođeni terorizmom... Niste zaboravljeni - rekla je Krugerova.

Za najboljeg glumca proglašen je Hoakin Finiks za ulogu u trileru "Nikada niste zaista bili ovdje". Nagradu za najbolji scenario podijelili su Grk Jorgos Lantimos za porodičnu dramu "Ubijanje svetog jelena" i škotski reditelj Lin Remzi za triler "You Were Never Reakky Here". Druga nagrada po značaju, Gran pri pripala je francuskoj drami "Sto dvadeset otkucaja u minutu".

- Ovaj film je omaž onima koji su umrli, ali i onima koji su preživjeli i još su živi, a koji su imali toliko hrabrosti - rekao je reditelj filma Robin Kampijo.

Treću nagradu žirija osvojio je film "Loveless" (Bez ljubavi) ruskog reditelja Andreja Zvjaginceva.

"Zlatna kamera"

Na festivalu je dodijeljena i nagrada "Zlatna kamera", koja je otišla u ruke Leonor Seraj za ulogu u francuskom filmu "Mlada žena". Ta nagrada se, inače, dodjeljuje najboljem prvom filmu, a ove godine je u konkurenciji za "Zlatnu kameru" bilo 26 filmova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana