"Ruben Brant, kolekcionar" odnio glavnu nagradu u Smederevu

Danko Kuzmanović
"Ruben Brant, kolekcionar" odnio glavnu nagradu u Smederevu

Smederevo - Nagrada za najbolji film "Dunavska lađa", na drugom međunarodnom filmskom festivalu podunavskih zemalja Dunav film fest, pripala je, nakon jednoglasne odluke žirija, mađarskom filmu "Ruben Brant, kolekcionar" reditelja, scenariste i producenta Milorada Krstića. Dodjelom nagrada u Smederevu je završen festival.

Nagradu za najbolji film festivala "Dunavska lađa", Nagradu za najbolju režiju, Nagradu za najbolji scenario i Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje birao je glavni stručni žiri u drugom izdanju festivala u sastavu Janko Popović Volarić, Radivoje Raša Bukvić i predsjednice Nives Ivanković.Kornelije Porumboiu je osvojio Nagradu za najbolju režiju za rumunski film "Zviždači", dok su Maja Todorović i Ana Marija Roši osvojile Nagradu za najbolji scenario za domaće filmsko ostvarenje "Ajvar".

Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje, za ulogu Beni u njemačkom filmskom ostvarenju "Izvan sistema" odnijela je glumica Helena Zengel.Pored glavnog žirija, na Dunav film festivalu nagrade je dodijelio i tročlani mladi žiri u sastavu Marko Grabež, Marko Vasiljević i Maja Šuša.Mladi žiri je bio zadužen da dodijeli Nagradu za najbolji film u takmičarskom programu "Dunavska lađica". "Dunavsku lađicu" je odnio bugarski film "Otac", reditelja Kristine Grozeve i Petra Valčanova.

Nagradu za najboljeg mladog autora mladi žiri je dodijelio debitantu Miloradu Krstiću, za mađarsko filmsko ostvarenje "Ruben Brant, kolekcionar", a Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje je dodijeljena Františeku Belešu za ulogu Adama u slovačkom filmu "Neka bude svetlost" reditelja Marka Škopa.Glumcu Jonasu Dasleru dodijeljeno je posebno priznanje za ulogu Frica Honka u njemačkom filmu "Zlatna rukavica" reditelja Fatiha Akina.Nakon ceremonije i svečanog zatvaranja prikazan je film "Bol i slava" reditelja Pedra Almodovara, koji prati priču mladog reditelja koji preispituje svoje životne odluke dok mu se svijet ruši, a prošlost i sadašnjost prepliću.

Radnja je smještena u Madrid i vraća nas u osamdesete godine kada mladi reditelj Salvador Malo proživljava svoja ključna životna iskustva.Publika je na ovogodišnjem festivalu imala priliku da u takmičarskom programu pogleda osam filmova kinematografije podunavskih zemalja.Tokom šest dana, koliko je trajao festival, prikazano je 40 aktuelnih filmskih ostvarenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana