“Roma” i “Omiljena” favoriti za Oskara

“Roma” i “Omiljena” favoriti za Oskara

Akademija filmskih umjetnosti i nauka objavila je službene nominacije kandidata koji ulaze u trku za najprestižniju filmsku nagradu na svijetu “Oskar”. Ove godine u borbi za titulu najboljeg našla su se zanimljiva imena, a nominacije predvode filmovi “Roma” i “Omiljena” sa po deset nominacija. Takođe, nade se polažu u Bredlija Kupera i Ledi Gagu i njihov hit film “Zvijezda je rođena”. Na popisu su se našli i favoriti poput “Boemske rapsodije”.

Pored već pomenutih filmova “Roma”, “Zvijezda je rođena” i “Boemska rapsodija”, u nominaciji za najbolji film još su i filmovi “Crni panter”, “BlacKkKlinsman”, “Green Book” i “Vice”.

U konkurenciji za najbolji strani film nalazi se devet ostvarenja, a to su kolumbijski “Birds of Passage”, danski “The Guilty”, njemački “Never Look Away”, japanski “Shoplifters”, kazahstanski “Adžka”, kao i libanonski “Capernaum”, meksički “Roma”, poljski “Cold War” i južnokorejski “Burning”.

Iako je Bredli Kuper pokupio simpatije svojom ulogom u filmu “Zvijezda je rođena”, neće mu biti lako jer su u konkurenciji za najboljeg glumca još i Kristijan Bejl za ulogu u filmu “Vice”, Vilem Dafo za ulogu u filmu “Na kapiji vječnosti”, te Rami Malek koji je maestralno odglumio Fredija Merkjurija u filmu “Boemska rapsodija”, kao i Vigo Mortensen koji je glumio u filmu “Zelena knjiga”.

Za “Oskara” za najbolju glumicu boriće su Jalica Aparisio za ulogu u filmu “Roma”, Glen Klouz, koja je glumila suprugu nobelovca u filmu “Žena”, Olivija Kolman za “Omiljena”, možda i najveći favorit Ledi Gaga za “Zvijezda je rođena”, ali i Melisa Mekarti za ulogu u filmu “Možeš li mi ikada oprostiti?”.

“Oskara” za najboljeg reditelja dobiće Spajk Li, Pavel Pavlikovski, Jorgos Lantimos, Alfonso Kuaron ili Adam Mekej.

Ostale kategorije uključuju “Oskara” za najbolju sporednu glumicu i glumca, najbolji kostim, najbolji zvuk, montažu zvuka, najbolje adaptirani scenario, najbolji originalni scenario, kao i za najbolji dokumentarni film, kratki dokumentarni film, za šminku i frizuru, originalnu muziku, pjesmu, kratki animirani i igrani film, te vizuelne efekte i fotografiju.

Ceremonija dodjele “Oskara” održaće se 24. februara.

Najbolji film

 

“Roma”

“Zvijezda je rođena”

“Boemska rapsodija”

“Crni panter”

“BlacKkKlinsman”

“Omiljena”

 “Zelena knjiga”

 “Vice”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana