Rimejk legendarnog mjuzikla stiže u bioskope: Spilbergova “Priča sa zapadne strane”

Branislav Predojević
Rimejk legendarnog mjuzikla stiže u bioskope: Spilbergova “Priča sa zapadne strane”

LOS ANĐELES - Rimejk kultnog oskarovskog klasika “Priča sa zapadne strane” u režiji slavnog Stivena Spilberga, dobio je novu najavu, koja otkriva više detalja iz njegovog tumačenja brodvejskog mjuzikla iz 1957. godine, uključujući trenutke iz njegovih najpoznatijih pjesama.

Glumica Rejčel Zigler u centru je priče, jer se njen lik Marija zaljubljuje u Tonija, kojeg tumači Anesel Elgort u Njujorku pedesetih. Njihova ljubav se pretvara u zabranjenu vezu, u sjenci uličnog rata između rivalskih uličnih bandi, bjelačke “Jets” i portorikanske “Sharks”. Činjenica da velikan poput Spilberga režira rimejk, čudna je sama po sebi, ali je veće iznenađenje da je u pitanju mjuzikl i to jedan od najčuvenijih u istoriji. Ipak, on otkriva da je ova film na neki način dug njegovom djetinstvu.

- Ova velika američka priča, u čijoj osnovi je tragična ljubav Romea i Julije, zaintrigirala me u tinejdžerskom dobu. Polovinom prošlog vijeka moja kuća bila je ispunjena zvucima klasične muzike, zahvaljujući majci koja je bila pijanistkinja. Prve popularne pjesme, koje sam čuo u mladosti, bile su numere iz “Priče sa zapadne strane” u verziji moje majke. Uz njih sam zamišljao plesne scene, a sad kao ostvareni režiser, konačno mogu da se odužim ovoj mladalačkoj ljubavi - rekao je Spilberg.

Njegova verzija prilagođena je za veliki ekran iz originalnog brodvejskog mjuzikla, uz vrhunsku ekipu saradnika, poput scenariste Tonija Kušnera koreografa Džastina Pika, dirigenta filharmonije Gustava Dudamela i kompozitora Dejvida Njumena i muzičkih supervizora Meta Salivana. Opisan kao ponovno osmišljavanje popularne priče, pozajmljene iz Šekspirovog “Romea i Julije”, film priča klasičnu priču o žestokim rivalstvima i mladalačkoj ljubavi u Njujorku pedesetih. Ostatak glumačke ekipe čine Arijana Deboz, kao Anita, Ana Izabel kao Rozalija, Kori Stol kao poručnik Šrank, Kertis Kuk kao Ejb i slavna latinodiva iz originalnog filma Rita Moreno, kao Valentina, a Spilberg navodi da je insistirao na tome da portorikanske likove tumače latinoglumci, da bi priča dobila na autentičnosti.

- Većina likova porijeklom je iz Portorika, a oni su donijeli sebe i sve u šta vjeruju u svoj dio zadatka, da bi se na ekranu osjetilo pravo portorikansko iskustvo. Svi predstavljaju različitost - dodao je Spilberg. Ovaj rimejk u produkciji kompanije “Dizni” prvobitno je trebalo da se pojavi u bioskopima krajem prošle godine, ali je zbog pandemije pomjeren na 10. decembar ove godine, što se poklopilo sa 60 godina od premijere prve filmske verzije.

Original

Originalna “Priča sa zapadne strane” je brodvejski mjuzikl iz 1957. godine napisan po knjizi Artura Lorensa, za koji je muziku radio čuveni kompozitor Leonard Bernštajn. Mjuzikl je adaptiran za filmsku verziju 1961. godine u režiji Robert Vajsa i Džeroma Robinsa, dok su glavne uloge tumačili Natali Vud i Ričard Bejmer. Pomenuta adaptacija nominovana je za 11 “Oskara”, a osvojila je 10, uključujući i onaj za najbolji film. Film je odlično prošao kod publike zaradivši više od 60 miliona dolara uz budžet od šest miliona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana