Režiser Srđan Karanović: Našim filmovima nedostaje hrabrosti i ambicije

Agencije
Režiser Srđan Karanović: Našim filmovima nedostaje hrabrosti i ambicije

Kultni film Srđana Karanovića “Nešto između” prikazan je u digitalno restauriranoj verziji u Jugoslovenskoj kinoteci, a kako je proslavljeni režiser objasnio i danas, nakon skoro 38 godina od premijere, osjeća se kao da će svako ko ga pogleda, vidjeti ga prvi put.

Proslavljeni režiser tokom svoje duge karijere trudio se da svako njegovo ostvarenje bude drugačije, i u tome uspijevao, te danas imamo najrazličitiju paletu u kojoj su neki koji su ponijeli status kultnih - poput “Petrijinog venca”, “Grlom u jagode”, “Mirisa poljskog cveća”. Kako i sam priznaje, uvijek se trudio da stiče nova znanja i “igra drugu igru”.

- Od najranijih dana kada sam počeo da se bavim ovim poslom, na film sam gledao kao na igru, a ako igrate stalno jednu istu igru, bude vam dosadno. Zato treba znati različite igre, znači pričati drugačije priče na različite načine uz različita sredstva. Ceo život sam se trudio da stičem znanja koja stičem i dan-danas kada mi više nisu potrebna. Gledam tuđe filmove, zapažam, da bih mogao ili umeo da eventualno snimim nešto novo i drugačije, nešto što do sada nisam snimio - naglasio je Karanović.

Njegova generacija, ali i ona prije - Makavejeva, Živojina Pavlovića, Aleksandra Petrovića, kaže, imala je tu sreću jer je živjela u vremenima koja su bar povremeno omogućavala autorsku slobodu i dozvoljavala da rade šta su htjeli.

- Mogli smo da budemo hrabri, skloni eksperimentu u bilo kom pravcu. Danas je vreme drugačije. Našim filmovima nedostaje hrabrosti, ambicije da nešto traže, da probaju - smatra Karanović. 

Svaki film koji je radio, započinjao je kao izazov njemu samom, i uvek je radio nešto što ne umije, nešto što do tada nije uvježbao.

- To je potpuno suprotno od holivudske škole filma, više liči na Evropu ili neku jugoslovensku tradiciju u kojoj su postojali reditelji koji su se takođe igrali s filmom - prije svega Dušan Makavejev, kome sam se toliko divio. Nisam imitirao njihove filmove, ali sam se trudio da imam dovoljno slobode i hrabrosti da svaki put pokušam nešto novo - dodao je Karanović.

Na mišljenje mnogih, da je filmom “Nešto između”, ali i mnogim drugim tokom karijere, predvidio i prikazao ono što nas je tek čekalo, Karanović objašnjava da se nikada nije bavio time, niti mu je ikada bio cilj da bude “prorok”.

- Svi moji junaci bili su junaci koji pokušavaju da žive svoje lične, intimne sudbine, a kao društvena bića okruženi su političkim zbivanjima. Ta politika, hteli ne hteli, to ne dozvoljava. Oni su svi društveno-politička bića, iako na to ne obraćaju pažnju, iako to prolazi pored njih. Tu se se osetile razne stvari koje smo i kasnije nažalost doživeli i proživeli - naglasio je Karanović.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana