RECENZIJA “Pljačkašice” (2023): Šarm galskih dama VIDEO

Branislav Predojević
RECENZIJA “Pljačkašice” (2023): Šarm galskih dama VIDEO

Film “Pljačkašice”(Voleuses/Wingwomen), francuske režiserke i glumice Melani Loren, adaptacija grafičke novele stripa “Velika odaliska” čiji su autori Bastijen Vivs, Floren Rupert i Žerom Mulot i rađena direktno za “Netfliks”, predstavlja zabavno i zanimljivo osvježenje, kako unutar galske kinematografije tako i unutar ponude striming giganta.

Prateći priču o tri žene sa one strane zakona, tačnije dva vrhunska lopova Karol (Loren) i Aleks (Adel Egzapolusos) i njihovu vozačicu Sem (Manon Breš), “Pljačkašice”, uz pomoć kinetičke akcije, verbalnog humora i nenametljive ženske agende, žanrovski spajaju krimić i komediju u uzbudljivu kombinaciju. Polazeći od poetike holivudskih pljačkaških filmova iz “Oušn” serijala ili ženskih akcijaša poput “Čarlijevih anđela”, uz dozu lokalnog šarma starih galskih krimi filmova sa recimo Žan Pol Belmondom, Loren je u svom sedmom autorskom projektu (ne računajući televiziju) odlučila da se prilagodi aktuelnim trendovima gurajući feministički potkast u prvi plan, kako bi uhvatila duh vremena, ali izbjegavajući agresivnu liniju tzv. ženske moći. Tačnije rečeno, njene junakinje jesu snažne i vješte, ali su ostale žene dovoljno seksepilne i senzualne da budu celuloidne heroine.

Loren glumi Karol, lopova veteranku u filmu, samouvjerenu, isklesanu i inteligentnu plavušu, dok je njena desna ruka Aleks, stručnjak za oružje i borilačke vještine, koju je starija Karol regrutovala prije mnogo godina za pljačku dijamanata. Sada već iskusni kriminalistički tim u kojem je Karol mozak, a Aleks mišići, dobijaju treću saradnicu Sem, bivšu vozačicu automobilskih trka, kako bi obavile veliki posao krađe slike u Italiji i zauvijek se oprostile od patronata mafijaške šefice poznate kao Kuma, koju tumači Izabele Ađani. Karol je trudna i želi svoje dijete da odgoji daleko od kriminala.

Loren,  koja je koscenarista zajedno sa Kristofom Delonom i Sedrikom Anžerom, nažalost daleko bolji posao radi kao režiser i glumica, nego kao pisac, jer pretjerano mehanički postavljena priča, posebno u finišu kvari uživanje u filmu, koji je zbog režiserske energije, glumačkog šarma i vrckavog humora, zaslužio daleko više kao cjelina.

Bez obzira što scenario previše puta upada u rutinersku prosječnost, glumačka hemija između glavne trojke radi posao savršeno, uz nenametljiv doprinos epizodista poput Ađanijeve ili komičara Filipa Katrina kao krimi organizatora Abnera, uz evidentnu režiserku vještinu Lorenove, kako u akcionim tako i u melodramskim momentima. Zabavne akcione scene u maniru stare evropske škole bez CGI efekata, smjenjuju se sa ironičnim komičnim momentima  i oštrim erotskim ritmovima između žena, koje se ne boje pokazati i mišiće i pamet, pri čemu nikom ne drže naporne lekcije o feminizmu, već umjesto suvog teoretisanja nude uzbudljivu praktičnost.

Krajnji utisak, nažalost, kvari vrlo predvidljivo finale koje je riješeno na “milion puta viđen” kliše, što je šteta, jer su ove tri dame (posebno eksplozivna Adel), svakako zaslužile katarzični trijumf i srećan kraj, ali po mjeri svoje zanatske vještine i pokazanog šarma, kojim su “Pljačkašice” dovele na korak do punokrvnog striming dragulja u sve bezličnoj ponudi holivudske konfekcije i sve napornijeg umjetničarenja evropskog festivalskog filma.

 

OCJENA 4

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana