''Prvi kadar'': Premijerno prikazan film "Ime naroda"

Srna
Foto: tvinemania.rs

ISTOČNO SARAJEVO- U okviru 14. Međunarodnog filmskog festivala "Prvi kadar" u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo je premijerno, prije zvanične premijere u Beogradu, prikazan igrani film "Ime naroda", u režiji Darka Bajića.

Film, čiji je producent Lazar Ristovski, govori o Svetozaru Miletiću, uglednom advokatu, članu ugarskog parlamenta i doživotnom borcu za prava i nezavisnost Srba u austrougarskoj Vojvodini.

"Nakon što je više puta politički osuđivan, njegovu borbu nastavljaju njegova ćerka, prva žena - novinar u Srbiji – Milica Miletić i Jaša Tomić, Miletićev naslednik u Srpskoj narodnoj slobodoumnoj stranci, koji će i proglasiti prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918. godine. Ovo je priča o njima i njihovoj borbi", rekao je Srni nakon sinoćnje premijere direktor Festivala Vitomir Mitrić.

Glavne uloge u ovom istorijsko-biografskom filmu tumače Ljubomir Bandović, Žarko Laušević, Katarina Žutić, Anja Pavićević, Andrija Kuzmanović, Nikola Ristanovski, Milutin Mima Karadžić, Dragan Petrović Pele, Radovan Vujović, Ana Franić, Ivan Bekjarev i drugi.

Neposredno pred projekciju filma, sinoć su se publici putem video-poruke obratili Ristovski, Karadžić i Kuzmanović, koji su čestitali organizatoru na hrabrosti, odlučnosti i volji da organizuju ovaj festival uprkos epidemiji virusa korona, a svim građanima Istočnog Sarajeva i Republike Srpske da budu živi i zdravi i da se, poštujući propisane mjere, čuvaju zaraze.

Sva trojica izrazila su žaljenje što nisu u mogućnosti da i lično prisustvuju premijeri ovog filma, ali su obećali da će, čim to uslovi dozvole, doći u Istočno Sarajevo i Republiku Srpsku.

Filmski karavan "Prvog kadra" od danas boravi u Zvorniku, gdje je za 16.00 časova, u okviru onlajn "DokMasterKlasa", zakazana filmska škola o temi "Istorija filma, sa posebnim osvrtom na razvoj dokumentarizma – Stvarnost u dokumentarnom filmu", a predavač će biti Jelena Radenović.

Nakon konferencije za novinare u sali zvorničkog Centra za kulturu, koja je zakazana za 18.30 časova, planirana je projekcija filma "Ime naroda".

Sutra za 10.00 časova planirana je radionica animiranog filma "Marko Kraljević – srednjovjekovni junak", u 12.00 časova treba da bude nastavljen takmičarski program, a u 16.00 časova Jovana Nikolić će održati onlajn "DokMasterKlas" o temi "Nove mogućnosti za produkciju dokumentarnog filma".

U 17.30 časova planiran je dječiji filmski program, a u 18.00 časova promocija knjige "Piščevo putovanje" – mitska struktura za pisce, autora Kristofera Vogela, uz učešće Miroljuba Stojanovića i Dejana Dabića.

Za 19.00 časova zakazana je projekcija dokumentarnog filma "Putovanje".

U petak, 13. novembra, nakon radionice animiranog filma u 12.00 časova biće održana konferencija za novinare i ceremonija proglašenja pobjednika "Prvog kadra 2020", a potom slijedi onlajn "DokMasterKlas" o temi "Umjetnost dokumentarnog filma" predavača Dejana Petrovića.

Posljednjeg dana festivala, u subotu, 14. novembra, u 10.00 časova počeće projekcija najboljih filmova međunarodnog studentskog kampa "Interakcija", dio programa koji je upriličen u susret 15. "Prvom kadru", pod motom "Petnaest godina interakcije".

Autor dokumentarnog filma "Putovanje" Aleksandra Mitrić Štifanić rekla je da moto festivala podsjeća na istinske vrijednosti filmskih ostvarenja i težnju festivala da podstiče dokumentaristički pogled na svijet, bez skrivanja.

Ona otkriva da će se u pet festivalskih selekcija, takmičiti 30 filmskih ostvarenja dokumentarnog i kratkog igranog filma, koje će ocjenjivati žiri u sastavu profesor Dragan Elčić, predsjednik žirija, i članovi profesor Jovana Nikolić, producent, i Dejan Dabić, filmski kritičar.

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a Festival sufinansiraju grad Zvornik, opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

Prijatelj festivala je preduzeće "Vodovod i kanalizacija" Istočno Sarajevo.

Medijski pokrovitelji su RTRS i Novinska agencija Republike Srpske - SRNA.

Filmsku školu Prvog kadra sufinansira Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana