Priče o gradu na Vrbasu inspiracija tvorcima serije “Hotel Balkan”: Istorija banjalučkog samostana kao nadahnuće

G.S.
Priče o gradu na Vrbasu inspiracija tvorcima serije “Hotel Balkan”: Istorija banjalučkog samostana kao nadahnuće

Poznate legende i priče, te bogata istorija Banjaluke bile su inspiracija za tvorce telenovele “Hotel Balkan”, čije snimanje se privodi kraju.

Pored mnogih priča utkanih u ovu seriju, jedna od njih je iz 19. vijeka, a vezana je za Delibašino selo.

Naime, krajem 19. vijeka u Delibašinom selu, nadomak Banjaluke,  pojavljuje se Austrijanac, trapistički monah, koji zajedno sa šestoricom sabraće izaziva čuđenje među okolnim narodom. Njegovo ime, Franc Pfaner, će ostati urezano u istoriji Banjaluke. Osnivač je samostana “Marija Zvijezda”, nekada najveće trapističke opatije na svijetu. Nadaleko poznati sir trapist, prva hidrocentrala, pivara, most preko Vrbasa i još mnogo toga su ono po čemu će Banjalučani uvijek pamtiti redovnike ovog samostana.

- Sva istraživanja koja smo radili, ali i priče koje smo slušali i koje se provlače kroz istoriju Banjaluke, su iskorišćene barem u vidu inspiracije za pojedine likove, njihove živote i životne situacije u kojima se nalaze i snalaze. Radnju serije je trebalo što vjerodostojnije približiti gledaocima i, siguran sam, da je jedan od najboljih načina kroz prikaz banjalučke istorije, onoga kako je nekad Banjaluka izgledala, ali i legendi koje kruže generacijama - pojasnio je Nikola Pejaković Kolja, prema čijoj priči je nastao scenario za seriju “Hotel Balkan”.

Tridesetih godina prošlog vijeka u Banjaluci se pojavljuje Austrijanka, koja svojim duhom, ljepotom i ponosom izaziva čuđenje među okolnim narodom. Simbolično, njeno ime - Marija će ostati urezano u lozu Kuruzovića i istoriju hotela “Balkan”. Samozatajna, misteriozna i nenametljiva osvaja srce Vida Kuruzovića, a sa njihovom pričom počinje i priča o generacijskom jazu, grijesima i spletkama unutar porodice.

Uloge Marije i Vida Kuruzovića povjerene su Tamari Milošević i Željku Erkiću.

Serija “Hotel Balkan” biće emitovana na jesen na “Superstar TV” kanalu, kada će početi snimanje druge sezone ove telenovele, koju režira Saša Karanović, a koja je projekat Telekoma Srbije i “Bosonoga produkcije” .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana