Preporuke Instuituta za rad bioskopa: Gledaoci sa maskama u svakom drugom redu

Agencije
Preporuke Instuituta za rad bioskopa: Gledaoci sa maskama u svakom drugom redu

BANjALUKA - U toku epidemije Kovida-19, u cilju sprečavanja pojave i širenja ove bolesti u kinematografskoj djelatnosti neophodno je pridržavati se propisanih preporučenih mjera, saopštio je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske koji je povodom početka rada bioskopa u RS izdao niz preporuka.

- Za obavljanje navedene djelatnosti preporučuje se poštovanje dobre higijenske prakse i već utvrđenih standarda koji se odnose na higijenu ruku i respiratornu higijenu, pravilno i obavezno nošenje zaštitne maske i održavanje udaljenosti od najmanje dva metra, te izbjegavanje nepotrebnog bliskog kontakta s ljudima – preporučuje Institut.

Zaposlene osobe u bioskopima koje imaju povišenu temperaturu ili druge simptome zarazne bolesti (kao kašalj, bol u grlu, otežano disanje, malaksalost, bol u mišićima, proliv, povraćanje i sl.) bilo sa povišenom temperaturom bilo bez nje, ne treba da dolaze na posao. Savjetuje se da telefonom kontaktiraju  doktora porodične medicine za dalja uputstva.

- Prilikom dolaska na posao, preporuka je da se zaposlenim licima mjeri temperatura beskontaktnim toplomjerom, te da se osobe koje imaju povišenu temperaturu vraćaju kući. Takođe, svim posjetiocima se preporučuje da, neposredno prije polaska u bioskop, u slučaju postojanja bilo kakvih simptoma zaraznih bolesti ili povišene temperature, otkažu dolazak u bioskop – kažu u Institutu.

Preporuke Instituta u vezi sa radom bioskopa:

Prodaja ulaznica

- Podsticati onlajn prodaju ulaznica. Kod prodaje ulaznica, za osobe koje vrše prodaju ulaznica (sokova, grickalica..) na blagajnama, preporučuje se postavljanje zaštitne barijere/pregrade između blagajnika/prodavca i posjetioca. Ako nije moguća ugradnja pregrada preporučuje se korištenje vizira.

- Hranu (grickalice) i piće prodavati u originalnoj ambalaži. Zaposleni na blagajni i na poništavanju karata obavezno nose maske i što češće vrše dezinfekciju ruku.

- Bez obzira na koji način se prodaju ulaznice, preporučuje se vođenje evidencije posjetilaca (ime i prezime ili broj telefona).

Ulazni prostor

- Na ulazu u objekat obezbijediti dozatore sa sredstvom za dezinfekciju ruku na bazi 70 odsto alkohola.

- Na ulazu u objekat neophodno je postaviti jasne i vidljive poruke o obavezi dezinfikovanja ruku, te u vezi sa ličnom zaštitnom opremom i načinom postupanja u objektu i poštovanjem rastojanja fizičke distance.

- Kontrolisati ulazak posjetilaca u objekat.

- Ako je moguće označiti ili odvojiti prostor za ulaz od prostora za izlaz iz objekta.

- U dvorane/sale/objekat posjetioci moraju ulaziti jedan po jedan uz primjenu fizičke distance, a takođe i napuštati dvoranu/salu/objekat prema rasporedu sjedenja. Ova procedura je neophodna da bi se izbjeglo stvaranje gužvi na ulazima/izlazima.

- Na ulazima i izlazima postaviti jasna uputstva o rasporedu sjedenja, te načinu ulaska i izlaska iz dvorane/sale/objekta

Unutrašnji prostor

- Nošenje maski je obavezno i to tako da maska pokriva nos, usta i bradu i da dobro naliježe na lice. Maska se, nakon što se postavi na lice, ne dodiruje rukama. Čim se ovlaži ili zaprlja, masku je potrebno zamijeniti.

- Maska se skida hvatanjem za vezice (ne dodiruje se prednja strana), odlaže se u korpu za smeće sa poklopcem, nakon čega se obavezno operu ili dezinfikuju ruke.

- Raspored osoba treba ograničiti tako da je moguće obezbjediti udaljenost od najmanje dva metra od drugih osoba u svim pravcima, sa istaknutim jasnim obavještenjem o održavanju fizičke udaljenosti. To se može postići da posjetioci sjede u  svakom drugom redu i svako treće sjedište (izuzev osoba koje su došle iz istog domaćinstva ili skupa, kada mogu kupiti karte i sjediti na susjednim sjedištima...).

- Prodaju karata prilagoditi ovom rasporedu. Označiti sjedišta koja se smiju koristiti.

- U zatvorenim prostorima mora biti dostupan dozator, poželjno beskontaktni, sa sredstvom za dezinfekciju ruku na bazi 70 odsto alkohola i jasno istaknuto obavještenje o obavezi dezinfekcije ruku.

- Dozatore postaviti u predulazu ili na izlazu iz toaleta, te na više mjesta u objektu zavisno od procesa rada.

- Poslije projekcije/predstave obezbjediti dovoljno dugu pauzu tokom koje se prostor može očistiti i denzifikovati sredstvom na bazi hlora u skladu sa uputstvom proizvođača ili sredstvom na bazi 70 odsto alkohola, a potom i provjetriti nakon čišćenja.

- Površine koje se često dodiruju rukama prebrisati dezinfekcionim sredstvom na bazi 70 odsto alkohola (drške stolica, vrata, brave i drugo).

Ventilacija

- Zatvoreni prostor neophodno je redovno provjetravati, što je više moguće koristiti prirodno provjetravanje prostorija sa kontinuiranim protokom vazduha. Prilikom korištenja ventilacionih sistema kontrolisati stanje filtera i održavanje pravilne brzine obnove vazduha u zatvorenom prostoru, odnosno redovno servisiranje sistema za ventilaciju.

Čišćenje i dezinfekcija u objektu

- Čišćenje objekta treba da vrše higijeničari/spremačice. Za sanitarne čvorove potrebno je osigurati učestalije pravilno čišćenje i higijenu.

- Na kraju radnog vremena higijeničar/spremačica ima zadatak da izvrši dezinfekciju svih radnih i podnih površina, brava, slavina, rukohvata na stolicama, stolova i sjedišta stolica ukoliko omogućavaju vlažno čišćenje, pregrada, ukoliko postoje, te svih mokrih čvorova i površina sa kojima su klijenti i radno osoblje dolazili u kontakt.

- Preporučuje se više puta u toku radnog dana, zavisno od broja osoba koje borave u objektu, čišćenje površina koje se češće dodiruju (brave, slavine, rukohvata na stolicama, stolova i sjedišta stolica, šalteri, dugmad na liftu...) Način čišćenja i dezinfekcije u radnom prosotoru možete detaljno pogledati u uputstvu na sajtu JZU Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske:www.phi.rs.ba

Upravljanje otpadom

- Nakon čišćenja i dezinfekcije radnog prostora ukloniti ličnu zaštitnu opremu pravilno.

- Ličnu zaštitnu opremu i otpad od čišćenja prostora, kao i odložene maske korisnika usluga i zaposlenika ukoliko ih nose moraju se staviti u plastičnu kesu za otpad i, kada su pune, čvrsto ih zavezati. Sadržaj kesa se ne smije sabijati i iste se nakon vezivanja stavljaju u drugu plastičnu kesu za otpad koju čvrsto vežemo i više ne otvaramo.

Lična higijena

- Neophodno je obezbjediti uslove za pravilnu higijenu ruku, pošto je ona najvažnija mjera kontrole infekcije (topla voda, sapun, papirni ubrusi u toaletima).

- Ruke treba prati sapunom i vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi što češće. Sredstvo za dezinfekciju ruku na bazi alkohola koje sadrži 70 odsto alkohola može se koristiti, ali ne kao zamjena za pranje ruku sapunom i vodom.

- Ne koristiti sušače za ruke.

Bitne napomene za upotrebu dezinficijensa za ruke:

Sredstvo za dezinfekciju potrebno je nanijeti na suhe i čiste dlanove u količini od 1 do 2 ml (obično jedan potisak, ili prema uputstvima proizvođača).

Dlanove i područje između prstiju potrebno je protrljati dok se ne osuše, a sredstvo nije potrebno isprati.

Potrebno je voditi brigu o dostatnoj upotrebi dezinficijensa za ruke te se obavezno javiti nadređenom radniku u slučaju da je u dozatoru preostala manja količina sredstva za dezinfekciju, kako bi se osigurao novi.

Napomena: Preporuke su podložne izmjenama u zavisnosti od promjene epidemiološke situacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana