Preminula Keri Fišer, princeza Leja iz Ratova Zvijezda

B92
Preminula Keri Fišer, princeza Leja iz Ratova Zvijezda

Poznata američka glumica Keri Fišer (60), najpoznatija po ulozi princeze Leje u "Ratovima zvijezda", preminula je nakon što je prije nekoliko dana imala srčani udar, prenose svjetski mediji.

Porparol njene porodice Sajmon Hols potvrdio je tu informaciju, navodi "Holivud riporter".

Fišerova je 24. decembra pretrpjela srčani udar na letu od Londona do Los Anđelesa, 15 minuta prije sletanja aviona. U Londonu je bila na turneji povodom promocije njene nove knjige.

Fišerova, rođena 21. oktobra 1956. je kćerka pjevača Edija Fišera i glumice Debi Rejnolds, prvi put se pojavila na filmu 1975. godine, u komediji "Shampoo". Ipak, uloga princeze Lejeu originalnoj trilogiji "Ratovi zvijezda" je bila ta koja ju je postavila na svjetksu scenu.

Režiser Džordž Lukas je tada smatrao da je Keri "suviše napadna za princezu", ali je bilo nevjerovatne hemije između nje i kolege, glumca Harisona Forda, sa kojim je imala aferu tokom snimanja.

Fišerova je tada filmskom svijetu ponudila nešto drugačije: heroinu koja je djelovala protiv standardih tropa naučne fantastike. Pojavila se u brojnim filmovima i serijama, poput "Kada je Hari upoznao Seli", "Hana i njene sestre" od Vudi Alena, a imali smo priliku i da je vidimo u serijama poput "Porodičnog čovjeka" i "Seks i grad".

Pojavila se i sedmom dijelu "Ratova zvijezda", „Buđenje sile" iz prošle godine. Takođe, lik princeze Leje, ali urađen kompjuterskom animacijom, pojavio se i u novom filmu iz univerzuma "Ratova zvijezda" - "Rogue One" - koji je trenutno u bioskopima.

Fišerova je bila više od "princeze Leje". Napisala je četiri romana i tri knjige memoara, a takođe je bila smatrana za najboljim "doktorom za scenarija", jer je pomagala u prepravljanju scenarija za filmove poput "Hook", "Lethal Weapon 3", "Sistrer Act ", "The Wedding singer", ali i za tri nastavka "Ratova zvijezda".

U posljednjih nekoliko godina, Fišerova je otvoreno govorila o mentalnim problemima i problemima sa narkoticima sa kojima se součavala.

Iako je imala bogatu i zavidnu karijeru, bila je i ostaće upamćena kao princeza Leja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana