„Podoljski kadeti“ osvojili publiku i kritiku

Srna
Foto: Film "Podoljski kadeti" (foto: Central Partneršip)

MOSKVA - Ruski filmski kritičari daju veoma visoke ocjene filmu „Podoljski kadeti“, koji govori o Drugom svjetskom ratu, uz napomenu da je riječ o ostvarenju u kome nema nikakvih ideoloških klišea, ali ni omalovažavanja sovjetske vojske, što je često bio slučaj.

Film se prikazuje u ruskim bioskopima i zasjenio je većinu novijih filmskih ostvarenja posvećenih sovjetsko-njemačkom sukobu u Drugom svjetskom ratu.

Ruska publika je visoko ocijenila film, a uskoro se očekuju premijere u Evropi i SAD.

Film je zasnovan na događajima s početka oktobra 1941. godine, koje je maršal Georgij Žukov okarakterisao kao najopasniji period bitke za Moskvu.

Tih dana sovjetske trupe koje su branile jugozapadne prilaze prijestonici nisu imale nijednu jedinicu sposobnu da se odupre neprijatelju.

Trebalo je spriječiti neometano prebacivanje trupa njemačke vojske „Centar“ u pravcu prema Moskvi, a takođe dobiti na vremenu kako bi se učvrstili odbrambeni položaji neposredno ispred ulaza u grad i kako bi pristigle rezervne jedinice iz udaljenih dijelova zemlje.

U tu svrhu u susret Nijemcima poslato je 3.500 kadeta dvije podoljske vojne akademije - pješadijske i artiljerijske.

Taj dragocjeni kadar je po završetku školovanja trebao da postane oficirski, ali su se kadeti u ovim kritičnim okolnostima morali boriti kao obični vojnici.

Komanda je računala da će kadeti bar pet dana zadržati napredovanje neprijatelja u Kaluškoj oblasti - 150 kilometara od Moskve. Kadeti su izgubili 2.500 ljudi, ali su izdržali cijelih 12 dana.

„Podoljski kadeti“ zauzimaju posebno mjesto među filmovima o ratnom sukobu između SSSR-a i Trećeg rajha, poznatom u Rusiji kao Veliki domovinski rat, a na Zapadu kao Istočni front.

U ovom filmu nema nikakvih klišea u vezi sa sovjetskim periodom, na koje su zapadni gledaoci navikli.

Američka i evropska kinematografija rijetko daju vjerodostojnu sliku sukoba Crvene armije i Vermahta. Dovoljno je sjetiti se scene iz „Neprijatelja pred vratima“, kada sovjetska pješadija juriša na njemačke položaje kao stado ovaca sa jednom puškom na trojicu, navodi „Ruska riječ“.

Stvarnost je, međutim, bila sasvim drugačija. Crvena armija je imala sasvim dovoljno oružja, a kazneni odredi su hvatali dezertere u pozadini, a ponekad su se i sami upuštali u borbu sa neprijateljem.

I pojedine ruske filmadžije ne zaostaju za svojim zapadnim kolegama kada je riječ o blaćenju Crvene armije. Naprotiv, događa se i da ih zasjene.

U savremenim ruskim filmovima o Drugom svjetskom ratu mogu se vidjeti sovjetski vojnici kao nedisciplinovana gomila koja ne gori od želje da ratuje za otadžbinu, te generali koji se nikada ne trijezne i svoje vojnike bez imalo sažaljenja šalju nepripremljene u smrt.

Najomiljeniji likovi pojedinih ruskih režisera su zloglasni „politruci“ (politički komesari) i oficiri Narodnog komesarijata za unutarnje poslove (NKVD), koji rukama krvavim do lakata sa zadovoljstvom strijeljaju obične vojnike.

Međutim, kadeti u ovom filmu nisu nesavjesno stado koje komandanti i komesari šalju u klanicu. To su obični momci, mnogi još nemaju ni 18 godina. Oni jedva čekaju da se sukobe sa neprijateljem, ali osjećaju i strah.

Trude se da pobijede strah kako ne bi izdali prijatelje i svoje najbliže, što neko postiže sa većim, a neko s manjim uspjehom.

Ni generali nisu prikazani kao pijana stoka.

„Podoljski kadeti“ su snimani upravo na terenu gdje su vođene borbe, u Kaluškoj oblasti.

Tu su, prema sačuvanim dokumentima, vrlo pažljivo rekonstruirani svi detalji - rijeka, most, kuće, utvrđeni položaji, uniforma i oružje, navodi se u tekstu o filmu, koji, prema mišljenju kritičara, spada među najbolja ruska ostvarenja o Drugom svjetskom ratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana