Počinje emitovanje serije “Pad” rađene po motivima knjige Žarka Lauševića

Branislav Predojević
Počinje emitovanje serije “Pad” rađene po motivima knjige Žarka Lauševića

BANjALUKA - Dugo očekivana domaća serija “Pad”, reditelja i scenariste Bojana Vuletića, koja je rađena po motivima knjige “Godina prođe, dan nikad”, glumca Žarka Lauševića biće premijerno emitovana sutra u 21 čas, na kanalu Superstar TV.

Ukupno će imati osam epizoda koje će biti emitovane vikendom, a glavnu ulogu igra Milan Marić koji glumi lik glumca Ivana Maslaća, čiji je karakter inspirisan životnom dramom Lauševića i emotivnim i životnim padom iz naslova projekta.

- Svi vas pripremaju za uspon, a niko vam ne priča o padu i kako taj pad izgleda. Očigledno je to inspirativna tema. Ko smo mi posle tog pada? Ko smo mi dok padamo? To su sve neke nepoznanice kojima smo mi pokušali da se bavimo. Ulaz u ovaj proces značio je pitanje na koje niko od nas ne voli da odgovara, ne voli da se bavi pa ni ja. Jer ne znamo šta znači pad i gde ćemo mi da padnemo - rekao je Marić.

Popularni glumac dodaje da je pričao s Lauševićem, ali ne o samoj roli već o njegovom ulasku u sam projekat.

- Pričao sam sa Žarkom nekoliko puta, zapravo dva puta. Jedanput smo pričali uživo. Uglavnom je to bilo pre snimanja. On me je nekako pozvao i kao stariji kolega imao potrebu da mi poželi sreću. Ja sam imao osećaj da mi govori “ja ti verujem” - objasnio je on.

Mariću je publika vjerovala u filmu “Toma” i seriji “Porodica”, ali ovoga puta prema riječima režisera Vuletića, on treba da pronađe nešto nepoznato i zahtjevno u sebi, kako bi publici što uvjerljivije predstavio dileme jednog čovjeka i jednog vremena.

- Motivi iz te knjige poslužili su samo kao okvir da se, u stvari, mi bavimo i našim nekim demonima i našim nekim pričama koje evociraju sva ta sećanja na devedesete. To je bilo ključno. Napraviti jednu priču koja je univerzalna, u kojoj će se svi prepoznati - objasnio je  Vuletić.

Lauševićeva autobiografska knjiga donijela je specifičan osvrt na vrijeme devedesetih, a serija prikazuje dijelove tog vremena u kojima se mijenja sve, što je prema riječima Bobana Jevtića, kreativnog direktora “Fajerflaj produkcije”, jedan od razloga zašto su krenuli u ovu produkciju.

- Rad na projektu “Pad” počeo je rano. To je zanimljiva knjiga, ona predstavlja važan dokument o vremenu o kojima je pričao Žarko Laušević u toj knjizi. Ono što nam je bilo najkomplikovanije, kako u jednoj knjizi koja je takvog sadržaja, sve je psihološka drama, kako naći pravu formu da bude jasna, zanimljiva gledaocu. Tako da smo dugo radili na scenariju. Prvu verziju je napisao Petar Mihajlović, zatim je Bojan Vuletić dao svoju verziju i ja mislim da je sada pronađena prava forma koja je istovremeno i zahtevnija za gledaoca, ali i razumljiva. Nakon tog rada mi smo se udaljili od knjige, uzeli smo puno umetničkih sloboda, ali smo čini mi se ostali u onom što je najvažnije, a to je u motivima o kojima ova knjiga govori - naveo je Jevtić.

Autorsku ekipu osim Vuletića i Petra Mihajlovića čine direktor fotografije Dušan Joksimović, scenograf Aljoša Spajić i kostimograf Dragica Laušević. Osim Marića u seriji igraju i Krešimir Mikić, Izudin Bajrović, Slavko Sobin, Dragan Marinković, Milica Janevski, Anđela Jovanović, Kemal Rizvanović i drugi.

Zaplet

Radnja serije uzima samo osnovne motive iz Lauševićeve knjige “Godina prođe, dan nikad”, prateći život glumca Ivana Maslaća od trenutka kada on i njegov brat stižu do stana svog ujaka, nedaleko od mjesta na kojem se u Podgorici upravo desio sukob s tragičnim posljedicama. Priča se nastavlja u istražnom zatvoru “Spuž”, gdje se glavni junak susreće s galerijom živopisnih likova od sitnih lopova, kriminalaca i ubica, pa do političkih zatvorenika. Paralelno, upoznajemo odnos Ivana i njegovog oca Nikole, ozbiljnog i racionalnog čovjeka, s kojim Ivan od djetinjstva ima komplikovan odnos. Ove dvije priče se usložnjavaju i proširuju, osvjetljavajući s jedne strane zavodljiv život jedne od najvećih glumačkih zvijezda Srbije i Jugoslavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana