Počinje 77. filmski festival u Kanu: Sedma umjetnost u sjenci ratova i rodne politike

Branislav Predojević
Počinje 77. filmski festival u Kanu: Sedma umjetnost u sjenci ratova i rodne politike

KAN - Filmski festival u Kanu večeras će na otvaranju okupiti najveća imena industrije kako bi proslavili bioskop, a očekuje se da će velike zvijezde, uključujući Džordža Lukasa, Meril Strip i Demi Mur, krasiti crveni tepih.

Zvanično, ovogodišnji festival počinje francuskom komedijom “Drugi čin”  reditelja Kventina Dipijoa u kojoj glavne uloge igraju Lea Sejdu i Vensan Lindon. Tokom ceremonije otvaranja glumici Meril Strip će biti uručena počasna “Zlatna palma”. Na završnoj ceremoniji jednu će dobiti i Džordž Lukas.

Do 25. maja u Kanu će ukupno biti prikazano 230 dugometražnih i kratkometražnih ostvarenja razvrstanih u 27 različitih programa. Ove godine prvi put će biti uvedena takmičarska selekcija sa ostvarenjima virtuelne i proširene realnosti koja pomjeraju granice pripovijedanja. Ko će na kraju otići kući sa “Palmom”, odlučivaće međunarodni žiri sa Gretom Gervig na čelu, uz glumice Lili Gledstoun, Evu Grin i Ebru Džejlan, glumce Pjerfrančeska Favina i Omara Sija i reditelje Nadina Labakija, Huana Antonija Bajona i Hirokazu Kore-edu.

Filmski festival u Kanu rijetko prolazi bez bure, ali ovogodišnje izdanje može biti uzburkanije nego ikada, jer će se 77. festival održati u pozadini ratova, protesta, potencijalnih štrajkova i sve jačih rodnih previranja u Francuskoj, koja se godinama u velikoj mjeri opirala pokretu “Me Too”.

Radnici festivala prijete štrajkom, kao i brojni drugi sindikati u Francskoj. Rat Izraela i Hamasa, koji se akutno osjeća u Francuskoj, gdje žive najveće jevrejske i arapske zajednice u Evropi, sigurno će izazvati proteste, a rat u Ukrajini ostaje u mislima mnogih. Kada se tome dodaju i ostali problemi koji muče industriju, neizvjesna budućnost bioskopa, uspon vještačke inteligencije, i ovogodišnjem festivalu ne bi trebalo da nedostaje drame.

U skladu sa ovakvim burnim vremenima, filmska postava je puna intriga i upitanosti. Iranskog reditelja Mohameda Rasulofa, samo nekoliko dana prije nego što će njegov najnoviji film “Sjeme svete smokve” debitovati na takmičenju u Kanu, Islamski revolucionarni sud osudio je na osam godina zatvora. Jedan od najiščekivanijih naslova ove godine nesumnjivo je “Megalopolis” legendarnog Frensisa Forda Kopole, reditelja u trci za treću “Zlatnu palmu” sa još 21 ostvarenjem iz 12 zemalja. Kopoli nije strana kanska drama. Kopola je ideju za novi film dobio još 1979, a od 1983. aktivno radi na njoj, uz brojne prepreke. Konačno je 2019. uložio 150 miliona sopstvenog novca i projekat priveo kraju. Kultni scenarista i režiser Pol Šrader je bio na festivalu prije skoro 50 godina kao scenarista “Taksiste” Martina Skorsezea i osvojio je “Palmu” 1976. Ove godine Šrader se vratio u konkurenciji za “Zlatnu palmu” sa filmom “Oh, Kanada”, adaptiranom po romanu Rasela Benksa, sa Ričardom Girom u glavnoj ulozi. U zvaničnoj konkurenciji očekuje se premijera filma “Šegrt” Alija Abasija sa Sebastijanom Stanom u glavnoj ulozi mladog Donalda Trampa. Biće tu i novi filmovi Kevina Kostnera, Paola Sorentina, Šona Bejkera, Jorgosa Lantimosa i Andree Arnolda.

POSTER

Kanski festival odaje počast Akiri Kurosavi sa 77. izdanjem plakata, koji slavi moć bioskopa i daje omaž slavnom japanskom umjetniku.

Ovogodišnja slika je preuzeta iz filma “Rapsodija u avgustu” japanskog reditelja Akire Kurosave iz 1991. godine.

Ističući Kurosavino djelo, festival ponovo potvrđuje uvjerenje: bioskop je univerzalno utočište, prostor za izražavanje i dijeljenje, gdje su naša humanost i naša sloboda podjednako upisani u svaki kadar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana