Počelo snimanje filma “Mačji krik” u režiji Sanje Živković: Kreativni oproštaj od Gorana Paskaljevića

Branislav Predojević
Počelo snimanje filma “Mačji krik” u režiji Sanje Živković: Kreativni oproštaj od Gorana Paskaljevića

POŽAREVAC - Na lokacijama u Požarevcu i okolini pale su prve klape filma “Mačji krik” u režiji Sanje Živković, ostvarenja koje je pripremao pokojni velikan srpskog filma Goran Paskaljević.

Jedan od najvažnijih i najnagrađivanijih reditelja srpske kinematografije, započeo je pretprodukciju, ali nije stigao da ga realizuje pošto je iznenada preminuo  u Parizu 25. septembra 2020. godine.

Tri godine poslije Paskaljevićeve smrti ekipa filma “Mačji krik” okupljena je na terenu, snimanje će trajati mjesec dana, a ovaj scenario Goran je potpisao zajedno sa Đorđem Sibinovićem.

Sam film “Mačji krik” je dirljiva porodično-socijalna drama nastala po istinitoj priči o radniku i njegovoj supruzi koji se bore za pravo starateljstva nad unukom, djevojčicom oboljelom od rijetke i teške bolesti, gotovo neizlječive, koju je reditelj čiju karijeru obilježavaju vrhunska ostvarenja, imao po sopstvenim riječima veliku želju da snimi.

- Reč je o filmu inspirisanim autentičnom životnom pričom Zorana Živanovića iz Kragujevca. On je čovek koji se dugo godina borio da stekne pravo starateljstva nad svojom unukom koju su napustili roditelji i da brine o njoj. A unuka je dete sa “mačjim plačem”, bolešću koja je veoma retka i bez perspektive da se izleči - govorio je Paskaljević.

Glavnu ulogu igra bosansko-kanadski glumac Jasmin Geljo (poznat po filmovima “Zemlja mrtvih”, “Napad na policijsku stanicu broj 13”), a u glumačkoj ekipi su i Andrijana Đorđević, Sanja Mikitišin, Sergej Trifunović, Denis Murić, Marija Škaričić, Srđan Miletić, Sanja Krajno, Vesna Paštrović Šašić.

Sanja Živković je srpsko-kanadska scenaristkinja i rediteljka, njen prvi dugometražni igrani film “Easdž Land” (2019), sa Ninom Kiri i Mirjanom Joković u glavnim ulogama, premijerno je prikazan na festivalu u Torontu, potom i u Palm Springsu, Geteborgu i brojnim drugim festivalima, a srpska publika imala je priliku da ga pogleda na posljednjem “Festu”.

Dio autorske ekipe koju je Sanja Živković okupila za ovaj film čini direktorka fotografije Milica Drakulić, kostimografkinja Senka Radivojević, scenografkinja Nevena Marković, montažerka Radojka Vrabac i šminkerka Mara Milošević.

Karijera

Tokom svoje izuzetne karijere od vremena “crnog talasa”, koje je i on obilježio svojim ostvarenjima, Paskaljević je snimio 18 igranih filmova.

U njegovom filmu “Kad je Hari postao drvo” iz 2001, koji je svrstan među deset najboljih ostvarenja irske kinematografije, započeo je karijeru Kilijan Marfi, koji je ove godine napunio svjetske bioskope naslovnom ulogom u drami “Openhajmer”. Film “Poseban tretman” donio mu je “Zlatnu arenu” u Puli, nominacije za kansku “Zlatnu palmu” i “Zlatni globus”, za “Vreme čuda” i “San zimske noći” osvojio je nagradu kritike i žirija u San Sebastijanu.  Ipak, film koji možda najbolje određuje njegovo stvaralaštvo jeste “Bure baruta” iz 1998, koji mu je donio nagradu kritike u Veneciji za najbolje ostvarenje, evropskog “Oskara”, nagrade u Valjadolidu, Santa Barbari, Haifi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana