Pet srpskih filmova u Kanu

Agencije
Pet srpskih filmova u Kanu

Kan - Pet kratkih filmova iz Srbije prikazano je van takmičarskog dijela na 70. međunarodnom filmskom festivalu u Kanu.

Na programu "ACID TRIP" su "Tranzicija" Milice Tomović, "Kamen u ruci" Stefana Ivančića, "Izlaz u slučaju opasnosti" Vladimira Tagića, "Dos patrias" Koste Ristića i "If I Had It My Way I Would Never Leave" Marka Grbe Singa.

Dugometražno ostvarenje "Vlažnost" Nikole Ljuce na repertoaru je u subotu u okviru istog programa, a "Rekvijem za gospođu" Bojana Vuletića u nedjelju.

Filmski centar Srbije naveo je ranije da će tokom festivala biti potpisan i ugovor o saradnji Francuske i Srbije i prikazano nekoliko dugometražnih ostvarenja među kojima je i "Skupljači perja" Aleksandra Petrovića.

Međunarodni filmski festival u Kanu okupio je 19 filmova koji se takmiče za prestižnu "Zlatnu palmu", koja će ove godine prvi put imati dijamante u znak obilježavanja jubileja manifestacije.

Festival je otvorio novi film reditelja Arnoa Deplešena "Les Fantomes d'Ismael".

Premijerna projekcija filma "Okja" na Kanskom filmskom festivalu prekinuta je u petak na pet minuta nakon što je počela, a do toga je došlo zbog uzvika negodovanja iz publike, jer je američka kompanija "Netfliks" odbila da film prikazuje u francuskim bioskopima.

Bez objašnjenja, ubrzo nakon što je projekcija prekinuta, film je pušten iz početka, prenijeli su svjetski mediji. Publika je izviždala "Netfliksov" logo kada se pojavio na ekranu, ali se nakon toga utišala.

"Netfliksov" film "Okja", u kojem se u glavnim ulogama pojavljuju Tilda Svinton i Džejk Gilenhal, jedan je od najkontroverznijih ostvarenja na ovogodišnjem festivalu zbog odluke "Netfliksa".

Žiri

Najbolji film izabraće žiri u sastavu: španski reditelj Pedro Almodovar, glumci Vil Smit, Džesika Čestejn, Anjes Žaui, Fan Bingbing, reditelji Paolo Sorentino, Maren Ade, Park Čan-Vok i kompozitor Gabrijel Jared.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana