Pala prva klapa filma "Lančana reakcija" Dragana Bjelogrlića

Tanjug
Foto: Printscreen

BEOGRAD- Nakon nekoliko godina priprema i rada na scenariu, u Beogradu je sinoć pala prva klapa novog filmskog ostvarenja "Lančana reakcija", reditelja, glumca i producenta Dragana Bjelogrlića, najavili su producenti.

Hladni rat se nadvio nad planetom.

"Gvozdena zavesa" podijelila je evropski kontinent, ali i čitav svijet na dva politički i vojno suprostavljena bloka.

I jedan i drugi blok posjeduje nuklearno naoružanje.

Strah od neminovnosti nuklearenog rata dovodi do paničnog pokušaja mnogih zemalja da obezbjede ovakvo naoružanje, dok nauka istovremeno pokušava da pronađe lijek od nuklearnog zračenja, kao posljedice upotrebe atomskih bombi“ - ovako počinje glavna linija priče koja prati akcedent koji se dogodio 1958. godine u naučnom institutu Vinča nadomak Beograda, a koji simbolično predstavlja početak trke za opstanak u kojoj će se suprotstaviti dva naučnika, dva svijeta i dve ideologije.

Scenario za ovaj međunarodni projekat potpisuju Vuk Ršumović i Dragan Bjelogrlić, a nastao je po motivima romana "Slučaj Vinča" profesora Gorana Milašinovića.

Proslavljeni francuski glumci Aleksis Manenti, Žeremi Laert i Olivije Bartelemi će nositi neke od glavnih uloga u ovoj francusko - srpskoj koprodukciji, dok će domaću filmsku postavu predvoditi Radivoje Bukvić, Predrag Miki Manojlović, Jovan Jovanović i Alisa Radaković.

Planirano je da snimanje traje godinu dana na autentičnim lokacijama u Srbiji, Sloveniji i Francuskoj. Reditelj Dragan Bjeloglić predvodi veliki autorski tim koji čine izvršni producent Goran Bjeloglić, direktorka filma Nataša Višić, direktor fotografije Ivan Kostić, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja Marina Medenica. Premijera se očekuje na jesen 2023.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana