Otvoren konkurs za takmičarski program Kustendorf 21

Tanjug
Otvoren konkurs za takmičarski program Kustendorf 21

MEĆAVNIK - Konkurs za takmičarski program 14. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf 2021. otvoren je do 1. decembra.

Takmičarski program posvećen je kratkometražnim filmovima do 45 minuta. Konkurs je otvoren za igrane, dokumentarne, animirane i eksperimentalne filmove. Sve informacije o načinu prijave i formatu slanja, nalaze se na zvaničnom sajtu festivala .

Od osnivanja 2007. do sada, kroz Kustendorf su prošli brojni mladi umjetnici koji već godinama ostavljaju značajan autorski trag na filmskoj sceni što najbolje svjedoči da se cilj ovog festivala, razvoj autorskog filma i podrška mladim talentovanim rediteljima, iz godine u godinu sve više ostvaruje.

Eminentni gosti među kojima su Paolo Sorentino, Nikita Mihalkov, Alfonso Kuaron, Džoni Dep, Žak Odijar, Džim Džarmuš, Odri Tatu, Met Dilan, Lav Diaz, Gael Garsija Bernal, Monika Beluči, Aleksej Balabanov, Andrej Končalovski, Mateo Garone, Berenis Bežo i mnogi drugi, do sada su bili posjetioci Kustendorfa.

Kustendorf je jedan od rijetkih festivala na svijetu i jedini u Srbiji, koji se više puta, prema mišljenju američkog filmskog magazina Muvimejker, našao među "najkul" filmskim festivalima na svijetu.

"Na Kustendorfu vrijeme staje, a posjetioci su uronjeni u svijet čudesnih filmova, neprekidnih žurki i priča majstora filmske umjetnosti. Na čelu skupa je Emir Kusturica, srpski filmski autor i dobitnik dvije Zlatne palme, koji privlači lučonoše filmske umjetnosti poput Džonija Depa, Alfonsa Kuarona i Andreja Končalovskog na razgovore i retrospektive. Sva pažnja je usmjerena na prepoznavanje novih talenata iz čitavog svijeta, pa je festival savršeno mjesto za dolazeću generaciju mladih filmskih autora", komentarisao je Muvimejker.

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf se tradicionalno održava u januaru, a tačni datumi Kustendorfa 2021. biće naknadno objavljeni u skladu sa svjetskom epidemiološkom situacijom.
 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana