Otvoren 10. Filmski kampus

Srna
Otvoren 10. Filmski kampus

PALE - Na Palama je večeras otvoren 10. Filmski kampus projekcijom dokumentarnog filma “Zaklinjem se” režisera Nikole Dragovića i Milutina Petrovića, nagrađen Gran-prijem na ovogodišnjem Martovskom festivalu u Beogradu.

Producent filma Predrag Bambić čestitajući jubilej, rekao je da nije jednostavno organizovati jedan filmski kampus.

Bambić ističe da dokumentarni film prati priču jednog osamnaestogodišnjeg Beograđanina koji je regrutovan i 1991. godine poslat na odsluženje vojnog roka u Varaždin, a sve je zabilježeno kamerom prijatelja Predraga Miloševića.

Prema njegovim riječima, vojnik se iz rata nakon šest mjeseci vraća kući potpuno drugačiji, izgleda starije i opterećen je traumatičnim iskustvom, ali film, ipak, ima srećan kraj.

Snježan Lalović, direktor Kinoteke Republike Srpske koja je organizator Kampusa, rekao je novinarima da je ovogodišnja manifestacija obogaćena eminentnim imenima iz svijeta filma, poput glumice Tanje Bošković i filmskog reditelja Lordana Zafranovića, te da će biti organizovana i predavanja za studente.

“Predavanja su različita. Za studente ona počinju u 9.30 časova svakim danom i otvorena su za javnost. Naveče imamo bogat filmski program, i to su uglavnom filmovi koji se nisu igrali po našim prostorima i prvi put će se pojaviti pred našom publikom”, rekao je Lalović.

On je istakao da su doputovali studenti sa različitih akademija i fakulteta iz Banjaluke, Beograda, Sarajeva i sa Cetinja.

“Ovo je prilika da čuju neke stvari koje ne mogu na svojim akademijama i, naravno, da pitaju ljude koji su već dugo u svijetu filma o njihovim iskustvima”, kaže Lalović.

On je podsjetio da će, u okviru Kampusa, biti organizovan i program studentskih filmova, gdje će studenti prikazivati svoja ostvarenja.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić istakao je da je za čitav grad od izuzetnog značaja održavanja Kampusa, te ukazao na kvalitet jugoslovenskih filmova iz ranijeg perioda.

“Veliko je zadovoljstvo ugostiti u gradu velikane jugoslovenske kinematografije, koji će predavati studentima i prenijeti im svoja iskustva”, ističe Ćosić.

Student treće godine dramaturgije Fakulteta dramskih umjetnosti iz Beograda Teodora Marković kaže da je održavanje Filmskog kampusa veoma značajno za studente, jer imaju priliku da nauče nešto novo i upoznaju nove ljude koji prenose znanja, kao i zemlju odakle dolaze.

“Filmska umetnost se veoma promenila, pogotovo u vreme pandemije, ali mislim da uvek ima vremena za napredak, pogotovo što dolazi neko novo vreme i veštačke inteligencije. Mislim da će tu biti različitih eksperimentisanja, a da je stvarnost postala više nego ikad inspirativna i da treba da nađemo različite teme”, poručuje Markovićeva.

Filmski kampus trajaće do 16. oktobra, a učestvuju studenti i profesori sa Akademija umjetnosti Banjaluka, Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo, Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje, Fakultet dramskih umetnosti Beograd i Akademija umetnosti Novi Sad.

Od sutra do 15. oktobra u terminima od 9.30 do 13.00 časova, u bioskopskoj sali Kulturnog centra Pale biće održana predavanja za studente.

Predavači će biti eminentni filmski radnici iz okruženja poput Tanje Bošković, Aleksandra Saše Erdeljanovića, Lordan Zafranović, Radoslav Zelenović, Predrag Velinović, Dejan Dabić, Božidar Marjanović, Stefan Mladenović, Slobodan Simojlović i Snežana Trstenjak.

Osim predavanja za studente, svako veče od 19.30 časova u bioskopskoj sali Kulturnog centra Pale, održavaće se filmski program.

Održavanje ovogodišnjeg Filmskog kampusa na Palama podržali su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu Ministara, Opština Pale i Kulturno-sportski centar Pale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana