Odlazak kralja komedije

Agencije
Odlazak kralja komedije

Las Vegas - Legendarni komičar Džeri Luis, koji je oduševljavao publiku širom svijeta, preminuo je u 91. godini u svojoj kući u Las Vegasu.

Luis je umro prirodnom smrću, okružen članovima svoje porodice, rekao je publicista Kendi Kazau. Svjetski mediji Luisa opisuje kao "komičara s licem kao od gume" i reditelja čije su dobrotvorne emisije "Teleton" postale čuvene koliko i njegovi filmski hitovi.

Luis je tokom života stekao nadimak "Kralj komedije", a osim glume bavio se i pisanjem - bio je pisac, scenarista, producent, a poznat je i po humanitarnom radu. Rođen je 1926. godine, a njegovo pravo ime bilo je Džozef Levič. Debitovao je na velikom platnu ulogom u filmu "Moja prijateljica Irma" 1949. godine. Svjetsku slavu stekao je četrdesetih i pedesetih godina prošlog vijeka, a uspješno je sarađivao sa Dinom Martinom, s kojim je glumio u mnogim filmskim ostvarenjima.

Luis je postao zvijezda nastupajući uz Martina i zabavljajući publiku u noćnim klubovima, na televiziji i u filmovima. Nakon što se duo Luis-Martin raspao 1956, tumačio je glavne uloge i režirao niz filmskih hitova kao što je "Otkačeni profesor".

Novije generacije ga znaju prije svega kao neumornog voditelja emisije "Teleton" čija je svrha bila sakupljanje novca za žrtve mišićne distrofije. Povukao se iz filmske režije 1995, ali se na film vratio kao zvijezda drame iz 2016. "Maks Rouz".

Svijet filma se dirljivim riječima oprostio od Džerija Luisa. Velika imena Holivuda i Bijela kuća juče su odali priznanje "umjetniku i neumornom tvorcu uglavnom vizuelnih komičnih scena".

- Džeri Luis je bio majstor svog zanata. Bio je izvanredan čovjek s kojim sam imao čast da radim. To je bilo nezaboravno iskustvo - rekao je reditelj Martin Skorseze i dodao da je bio "vizionar i veliki umjetnik".

Glumac Robert de Niro je rekao da je Luis bio "njegov prijatelj" koji je pod stare dane zadržao smisao za humor. 

- Nedostajaće nam. Bio je začetnik američke komedije - kaže De Niro.

Komičar Džim Keri, koji je ranije otvoreno priznao da mu je Luis glavna inspiracija, podsjetio je da je preminuli glumac bio "neprikosnoveni genije".

- Ja odstojim kao glumac jer je on odstojao - istakao je Keri.

Nominacija za "Nobela"

Pored filmskih aktivnosti, Džeri Luis, otac sedmoro djece, bavio se dobrotvornim radom i pomagao je fizičkim i mentalno hendikepiranim osobama, posebno u borbi protiv mišićne distrofije. Zbog tih aktivnosti bio je imenovan i za dobitnika Nobelove nagrade za mir. Luis je jednom prilikom praveći smiješne grimase rekao da "ne može da bude ozbiljan čovek koji ima vječito devet godina".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana