"Oaza" Ivana Ikića srpski kandidat za nagradu "Oskar"

Tanjug
Foto: journal.hr

BEOGRAD - Film "Oaza" reditelja Ivana Ikića kandidat je Srbije u trci za 94. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke "Oskar", u kategoriji za najbolji međunarodni film (International Feature Film Award) sapštili su iz filmskog centra Srbije

Odluku je donijela Komisija u sastavu prof dr Nevena Daković - redovni profesor Teorije filma na Fakultetu dramskih umjetnosti Beograd, Miroljub Stojanović - filmski kritičar, član Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, Dragan Marinković - reditelj, Siniša Bokan - profesor na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, Zoran Janković - producent, Miloš Spasojević - direktor fotografije i Tomislav Gavrić - filmski kritičar i teoretičar filma.

U obrazloženju komisije se navodi da je 2021. jedna od najboljih godina srpske kinematografije kada se u izboru za "Oskara" našlo osam izuzetno distinktivnih i kvalitetnih filmova.

"Priča delikatne teme o ljubavnom trouglu, atipičnih junaka, mladih sa posebnim potrebama prerasta u metaforu, koja ođekuje u svim podnebljima i vremenima. U tom smislu, rediteljski postupak odlikuje preciznost koja se prilagođavala nepredvidljivosti situacija rada sa naturščicima" piše u obrazloženju komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana