Novo filmsko lice Male sirene

Priredila: Aleksandra Glišić
Novo filmsko lice Male sirene

Banjaluka - Magični svijet bajki Hansa Kristijana Andersena poput magneta privlači umjetnike, pa je gotovo nemoguće nabrojati filmove, predstave, mjuzikle koji su nastali inspirisani djelima ovog jedinstvenog bajkopisca.

Ipak, jedna junakinja posebno se ističe među Andersenovim likovima - Mala sirena, koja je doživjela brojne adaptacije i za razliku od tužnog originalnog kraj dobijala šansu da preživi. 

Produkcijska kuća "Kingsvej" objavila je prvi trejler za film "Mala sirena", a njihova priča, iako zasnovana na bajci danskog umjetnika, ima svoje specifičnosti. Radnja filma prati mladu djevojku (tumači je Loreto Peralta) koja otkriva lijepu ženu za koju vjeruje da je prava Mala sirena. Njen stariji brat Kam (glumi ga Vilijam Mouzli) novinar je i putuje sa sestrom u mali grad u Misisipiju da intervjuiše potencijalnu sirenu, koju glumi Popi Drejton.

U trejleru se pojavljuje Širli Meklejn kao misteriozna žena koja kazuje priču o Maloj sireni. U ulozi reditelja su Kris Bušard i Blejk Haris. Priča se razlikuje i od kultnog "Diznijevog" crtanog filma, pa se u ulozi negativca pojavljuje muškarac, a ne Ursula. Takođe, veći dio radnje se odvija na kopnu, a premijera bi trebalo da bude prikazana do kraja godine.

Hans Kristijan Andersen označen je kao tvorac danske realistične proze. Njegova djela prevedena su na više od 80 jezika, a bila su nadahnuće i za stvaranje baletskih predstava, skulptura i slika.

Međutim, kad su se pojavile njegove danas čuvene bajke, publika i kritika na to su obratile jako malo pažnje. Kritičari danas smatraju da su upravo bajke ono najbolje što je Andersen napisao i zbog čega je ušao među najomiljenija imena svjetske književnosti. Njegovih više od 150 priča za djecu označili su ga kao jednu od najvećih figura svjetske literature. Osim "Male sirene", Andersenove najpoznatije bajke su "Snježna kraljica", "Palčica", "Carevo novo odijelo", "Djevojčica sa šibicama", "Ružno pače", "Princeza na zrnu graška".

"Diznijev crtać"

Crtani film "Mala sirena" snimljen je u produkciji kuće "Volt Dizni" 1989. godine. Studio "Dizni" je planirao da napravi animiranu verziju o maloj sireni još u 1930-ima, a i ilustrator Kej Nilsen je pripremio velik broj skica za priču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana