Mračna kula Stivena Kinga dobija filmsko lice

Agencije
Mračna kula Stivena Kinga dobija filmsko lice

Los Anđeles - Serija knjiga "Mračna kula" Stivena Kinga konačno je poslije deset godina na korak do bioskopa.

Prvi trejler nudi uvid u adaptaciju Kingovog djela o 11-godišnjem avanturisti (Tom Tejlor), koji je prebačen u drugu dimenziju. Idris Elba igra revolveraša, koji ima zadatak da zaustavi čovjeka u crnom (Metju Mekonahi) u njegovoj namjeri da sruši kulu.

Kada je 2007. ovaj projekat počeo najavljeno je da će film režirati Džej Džej Abrams, ali se tog posla ipak prihvatio Ron Hauard, a priveo kraju Nikolaj Arsel. Najavljeno je da će film biti premijerno prikazan 4. avgusta.

"Mračna kula" je serijal romana popularnog američkog pisca Stivena Kinga, koji obuhvata teme iz više žanrova uključujući fantastiku, naučnu fantastiku, horor i vestern. Opisuje revolveraša i njegov pohod prema tornju, čija je priroda i fizička i metaforička. King je deklarisao ovaj serijal svojim magnum opusom. Uz osam integralnih novela ovog serijala koji u zbiru imaju 4.250 strana, mnoga Kingova druga djela ostvaruju vezu sa ovom pričom, uključujući koncepte i likove koji ulaze u igru kako se serijal približava kraju. Serija prednastavaka u vidu grafičkih novela je uslijedila poslije završetka serijala.

Serijal je najvećim dijelom inspirisan pjesmom "Čajld Roland je do Mračne kule došao" Roberta Brauninga, čiji je kompletan tekst uključen u posljednju novelu u serijalu.

U predgovoru revidiranog izdanja "Revolveraša" iz 2003. King takođe navodi i "Gospodara prstenova", "Legendu o kralju Arturu", "Dobar, loš, zao" kao inspiracije. Tvrdi da je lik Klinta Istvuda u "Čovjeku bez imena" jedna od najvećih inspiracija za protagonistu Rolanda Diskejna. Kingov stil imenovanja lokacija u serijalu, kao što je Sredsvijet i kreiranje jedinstvenog jezika (visoki govor), su takođe nastali pod uticajem djela Dž. R. R. Tolkina.

Legendarno zdanje

U djelu Stivena Kinga "Mračna kula" Roland Diskejn je posljednji živi pripadnik viteškog reda poznatog kao "Revolveraši" i posljednji u dinastiji "Artur Elda", analoga kralja Artura u ovom pisanom univerzumu. Politički organizovan u vidu feudalnog društva dijeli tehnološke i socijalne karakteristike sa Divljim zapadom, ali je takođe i magijski. Rolandov pohod je da nađe legendarno zdanje Mračnu kulu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana