Ljubav povezuje filmove na FEST-u

Priredila: Aleksandra Glišić
Ljubav povezuje filmove na FEST-u

Beograd - Filmove obuhvaćene programom 45. međunarodnog FEST-a u Beogradu, osim kvaliteta i originalnosti, povezuju i ljubavne priče koje su okosnica mnogih ostvarenja.

Jedan od takvih filmova je i "Eva" izraelskog reditelja Haima Tabakmana, koji je na promociji govorio i o skromnim budžetima sa kojima se umjetnici često bore.

- Znam odlične filmove koji su snimljeni sa malo para, ali i obrnut slučaj. Postoje ograničenja i vi treba da budete kreativni. Bilo bi zanimljivo okupiti velike reditelje, dati im ograničen budžet i vidjeti kako bi se izborili sa tim izazovom - rekao je Tabakman.

Kada je riječ o priči sa kojom je došao na FEST reditelj objašnjava da je bio zabrinut za sudbinu veza između muškarca i žene, da ga je interesovalo kako se dvoje vežu za cijeli život kada su stranci jedno drugom.

Napominje da ne voli da njegovi likovi budu "moralno čisti".

- Zanimljivo mi je da svoje likove dovodim u situaciju da moraju da donose odluke koje se kose sa njihovim moralnim shvatanjima. Umjesto da dovodim vanzemaljce koji hoće da unište svijet, volim da svoje likove suočim sa njihovim unutrašnjim demonima - dodao je reditelj.

O ljubavi je govorila i slavna italijanska glumica Monika Beluči, koja je zvanično otvorila FEST i zvijezda je filma "Na mliječnom putu" proslavljenog reditelja Emira Kusturice, čija je projekcija obilježila prvo festivalsko veče. Svečana premijera Kusturičinog filma biće sutra u multipleksu "Palas" u Banjaluci, a početak projekcije najavljen je za 20.30 časova.   

- Ljubav nam je svima potrebna da bismo uspjeli da preživimo u svijetu kakav je danas. Ljubav dijelimo sa porodicom, sa djecom, ako je sreće kao što je u mom slučaju, radimo posao koji volimo. Ljubav je sve - istakla je Belučijeva uz napomenu da je srećna što je Kusturica uradio film o ljubavi, jer je to poruka nade upućena svima.

Za nju specifičnost ovog filma, koji je oduševio festivalsku publiku, zapravo leži u emotivnoj priči između dvije odrasle osobe.

- Likovi koje Kusturica i ja igramo u filmu nemaju šta da izgube. Već su sve izgubili u ratu u momentu kada se sreću. Bez obzira na takve okolnosti, između njih se rađa magija. To je poruka za sve ljude koji su posumnjali da im se dobro više ikada može desiti u životu - kaže Belučijeva.

"Zlatni pečat" Karlosu Sauri

Čuvenom španskom reditelju Karlosu Sauri, počasnom gostu FEST-a, u Jugoslovenskoj kinoteci je uručen "Zlatni pečat" te institucije za ukupan doprinos svjetskoj kinematografiji. Slavnom reditelju, koji iza sebe ima čak 43 filma, "Zlatni pečat" je uručio upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke Marjan Vujović poslije projekcije Saurinog filma "J de Saura".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana