Ljubav i rat na velikom platnu

Aleksandra Madžar
Ljubav i rat na velikom platnu

Venecija - Tri snažne filmske priče obilježile su peti dan prestižnog Filmskog festivala u Veneciji, a sjaj i glamur ni ovaj put nisu izostali.

Poštovaoci sedme umjetnosti, udobno smješteni u festivalske stolice, imali su priliku da na velikom platnu pogledaju ostvarenja "Rez", "Gladna srca" i "Daleko od muškaraca". Ovi filmovi prikazani su u okviru takmičarskog dijela programa.

Njemačku dramu "Rez" režirao je Fatih Akin, a film je zasnovan na jermenskom genocidu. Priča prati težak život mladića po imenu Nazaret Manoogijan koji je deportovan iz svog rodnog sela Mardin i gubi svaki kontakt sa svojom porodicom. Potresna priča o njegovom životu poslije deportovanja i saznanju da su njegove kćerke možda žive, gledaoce nije ostavila ravnodušnim. Uloge u ovom filmu ostvarili su Tahar Rahim, Simon Abkarijan, Hindi Zahra...

U poslijepodnevnim časovima prikazan je italijanski film "Gladna srca" u režiji Saverija Kostanza. Ovaj reditelj naslovne uloge povjerio je Adamu Drajveru i Albi Rošvaher. Radnja trilera smještena je u Njujork u kojem Džud i Mina započinju svoju ljubavnu priču. Splet dramatičnih okolnosti njihovu ljubav stavlja na probu. Mina na svijet donosi sina i kao majka ima osjećaj da će njeno dijete biti posebno, pa iz tih razloga smatra da ono mora da bude zaštićeno od spoljnog svijeta. Džud je sve vrijeme podržava dok ne sazna bolnu istinu, da njihov sin ne raste i da je njegov život u opasnosti. Dva veoma različita čovjeka, reditelj Dejvid Oelhofen oživio je u filmskoj priči "Daleko od muškaraca" i svoje junake bacio u Alžir 1954. godine, gdje su primorani da zajedno bježe preko Atlas planine. Dok pobuna zavija u dolini, usred ledene zime, Daru, povučeni nastavnik mora da prati Mohameda, seljaka optuženog za ubistvo. Zajedno, oni se bore za svoju slobodu. Ova dva lika tumače Vigo Motersen i Reda Kateb.

Mostra će do 6. septembra predstaviti 55 filmova, od kojih je 20 svjetskih premijera u glavnom takmičarskom programu, a Venecija je trenutno centar svjetske pažnje.

Nezavisna produkcija

I ove godine na Mostri snažno je prisutna američka kinematografija, uglavnom nezavisne produkcije. U trci za "Zlatnog lava" su i filmovi "99 Homes", "Manglehorn" i "Good Kill", a publika će vidjeti i filmove legendarnog novoholivudskog autora Pitera Bogdanoviča, Lize Čolodenko, Džoa Dantea, Džejmsa Franka, Berija Levinsona, Majkla Almerejde…

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana