Kandidati za Oskara napunili bioskopske sale

Aleksandra Glišić
Kandidati za Oskara napunili bioskopske sale

Banjaluka - Filmovi nagrađeni "Oskarom" uvijek su pravi magnet za publiku, pa čak i nominacije za ove prestižne nagrade presude da neko ostvarenje napuni bioskopske dvorane.

Banjalučki multipleks "Palas" takođe nije izuzetak, pa je prava pomama za mjuziklom "La la lend", koji je na čelu liste filmova koji su u trci za priznanja Američke filmske akademije.

- Publika je postala brojnija poslije objavljenih nominacija za "Oskara", jer je "La la lend" dobio čak 14 nominacija - kaže portparol multipleksa "Palas" Marina Popović.

Riječ je o mjuziklu koji je dobio sedam "Zlatnih globusa", a publiku oduševljava zbog stila kojim vraća u zlatno vrijeme Holivuda, ali i zbog maestralnih Rajana Goslinga i Eme Stoun u glavnim ulogama. Do sada je nagrađen za najbolji film, za najuspješniji scenario, kao i za najboljeg reditelja, glumce i originalnu filmsku muziku.

Mladi američki reditelj Demijan Čazel publici je postao poznat 2014. godine, kada je njegovo prethodno ostvarenje "Whiplash" doživjelo nevjerovatan uspjeh širom svijeta. Kritičari kažu da i "La la lend" krase isti kvaliteti i rediteljevo interesovanje za izvođačke umjetnosti. U debitantskom filmu "Gudž and Madeline on a Park Bench" (2009), Čazel se bavio džez muzikom. Vraćajući se na sličnu temu, "La la lend" govori o džez pijanisti (Rajan Gosling) koji se u Los Anđelesu, srcu zavodljivog i nemilosrdnog šou biznisa, zaljubljuje u neuspješnu mladu glumicu (Ema Stoun).

Prateći strukturu holivudskih filmova u kojima se dvoje mladih upoznaje i zaljubljuje, Čazel uvodi niz uzbudljivih savremenih motiva putem kojih ljubavnu priču posmatra kroz prizmu ambicije i profesionalnog uspjeha ili neuspjeha.

Domaću publiku uskoro očekuje još filmova koji su kandidati za prestižne američke nagrade.

- Uoči dodjele "Oskara", 23. februara nam stižu "Manchester by The Sea", koji ima šest nominacija i film "Lav" sa takođe šest nominacija - najavila je Popovićeva.

Film "Manchester by The Sea" je drama o stricu koji dobija starateljstvo nad bratancem, a režiju potpisuje Kenet Lonergan. Lik glavnog junaka ove porodične priče, koji se vraća u svoj rodni grad, tumači Kejsi Aflek. U filmu igra i glumica Mišel Vilijams, a reditelj Kenet Lonergan je jedan od omiljenih stvaralaca u Holivudu.

"Lav" je snimljen prema istinitom događaju, opisanom u biografskoj knjizi "A Long Way Home Sarooa Brierleya", a govori o petogodišnjem dječaku iz Indije koji se slučajno razdvoji od brata. Nizom događaja završi izgubljen na ulicama Kalkute, više od 1.500 kilometara od svog doma. Poslije nekoliko mjeseci lutanja završi u domu, poslije čega ga usvoji par iz Australije. Dvadeset i pet godina kasnije kreće u potragu za svojom pravom porodicom koristeći "Google Earth". Glavne uloge povjerene su Devu Patelu i Nikol Kidman, a reditelj je Gart Dejvis.

Naučna fantastika

- Sa "Oskar" liste igrali smo film "Arrival", u novembru 2016. godine i bio je jako dobro posjećen i prije nego što je sezona nagrada počela - kaže Marina Popović.

Naučnofantastična drama "Arrival" kanadskog reditelja Denisa Vilneva dočekana je kao izvrstan prilog svom žanru. Riječ je o zanimljivoj priči o profesorici lingvistike koja je angažovana da uspostavi komunikaciju sa vanzemaljcima kada se oni iznenada pojave na Zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana