Kako su Godzila i King Kong zavladali bioskopskim blagajnama

Branislav Predojević
Kako su Godzila i King Kong zavladali bioskopskim blagajnama

Izlazak trejlera za film “Godzila i Kong: Novo carstvo”, koji je skupio 11 miliona pregleda za 24 časa i sjajna gledanost prve četiri epizode serije “Monarh: Nasljeđe čudovišta”, potvrdili su odavno jasnu činjenicu da je franšiza “Monsterverze” postala vruća roba u Holivudu.

Preciznije rečeno ova multimedijalna franšiza, koja obuhvata izmišljeni univerzum koji uključuje Godzilu, King Konga i druge likove u vlasništvu i kreiranju kompanije “Toho”, u produkciji studija “Ledžendari” i distribuciji moćnog “Vorner Brosa”, a sastoji se od pet filmova i dvije televizijske serije, ima milionsku publiku, solidne kritike, zaradu od dvije milijarde dolara širom svijeta i ogromne mogućnosti za kreativno širenje.

Iskoristivši momentum stvoren djelovanjem različitih faktora, od zasićenosti publike superherojskim sadržajem studija “Marvel” i “DC”, kreativne krize “Diznijevih” franšiza i prilično mračnom idejnom ponudom arthaus filma za širi sloj publike do kultnog statusa Godzile i King Konga u pop mitologiji, ova franšiza je iz drugog plana ponudila nepretenciozan sadržaj, koji nema ambicija osim da bude ono što jeste, vrhunska zabava i čisti eskapizam, a prošlo je sasvim dovoljno da se zaboravi promašaj sa američkom “Godzilom” Rolanda Emeriha iz 2004. godine. Igrajući na kartu besmislene, ali ultrazabavne estetike B-filma i hedonističkog bjekstva od stvarnosti u mitologiju pop kulture, serijal “Monsterverze” je postao uzbudljivi koktel za buđenje ativističkih i nostalgičnih emocija u svakom potencijalnom gledaocu širom planete.

Sve je krenulo jako skromno, jer po riječima scenariste Maksa Borenštejna “Monsterverze” nije počeo kao franšiza, već kao američka ribjut verzija japanske “Godzile”, bez pretjerano velikih ambicija rađena tokom 2014. godine.

Ipak, osnivač i tadašnji direktor studija “Ledžendari” Tomas Tul, koji je stekao prava na lik Godzile i pregovarao o komplikovanim pravima na King Konga, ponudio je Borenštejnu priliku da napiše prvi nacrt za “Kong: Ostrvo lobanja”, sa ciljem da se Kong uspostavi u istom univerzumu kao i njihovom filmu o Godzili. Naime, dalekosežna vizija studija bila je da filmovi jednog dana dovedu do situacije Godzila protiv Konga, prostom logikom iskusnog producenta, da je dva čudovišta uvijek bolje od jednog, a ispostavilo se da su ova dva čudovišta, po svemu sudeći, omiljena kod publike svih generacija. Sama činjenica, da je “Vorner” spojio ova dva čudovišta pod jednim krovom po prvi put, uticala je da su je fanovi rado proslavili. To je bioskopski ekvivalent da djeca izbace sve svoje igračke iz kutije i natjeraju ih da se bore jedni protiv drugih, što je dobrodošla poslovna strategija sa razlogom, jer zna se, kada djeca žele igračke, roditelji prazne novčanike.

Prvi film “Godzila” režirao je Garet Edvards, koji je za ekranizaciju vizuelno oslonjenu na kompjuterski generisana čudovišta i animatorske lutke, mudro okupio talentovane glumačke likove poput Brajana Krenstona i Ajrona Tejlora Džonsona sposobne da pariraju “glavnim zvijezdama” i da svoje karaktere pretvore u nešto više od ljudi koji nešto pričaju između dvije atraktivne scene sa Godzilom. Uz budžet od 160 miliona dolara Godzila je u svom rušilačkom pohodu zaradio 529 miliona dolara i bilo je jasno da nastavci slijede. Sličan recept je primijenjen i  u “Kongu: Ostrvo lobanja” (2017), gdje su u režiji Džordana Vog Robertsa džinovskim čudovištima na čelu sa Kongom parirali Semjuel Džekson, Tom Hidlston, Džon Gudmeni, Bri Larson, a priča o misterioznom porijeklu King Konga i produbljivanje svijeta atomskih titana je sa lakoćom zaradila 566 miliona dolara širom svijeta uz budžet od 185 miliona.

Naravno, ovaj (ne)očekivani uspjeh, doveo je do trećeg filmskog nastavka “Godzila: Kralj Čudovišta”(2019), snimljenog prilično brzopleto, uz ostavku režisera Gareta Edvardsa tokom priprema i bez kvalitetne glumačke ekipe, što je dovelo do zasluženo loših rezultata na blagajnama, jer je riječ o prilično konfuznom i pretjerano generički postavljenom filmu sa kojim se neiskusni režiser Majkl Doerti nije mogao izboriti. Ipak, ova lekcija je opomenula producente, pa smo u četvrtom nastavku “Godzila protiv Konga”, popularnog filmskog serijala, napokon dočekali eksplozivni sukob čudovišnih titana, Godzile i Konga, uz pozitivan zaokret i savezništvo dva monstruma, što je dovelo do spektakularnog uspjeha na blagajnama od 470 miliona dolara i to u jeku pandemijskih zatvaranja uz nove rekorde u striming gledanosti.

Režiser Adam Vingard je preuzeo režisersku palicu i obavio upečatljiv posao, pa je nastavio angažman za pomenuti film “Novo carstvo” koji stiže sljedeće godine. U novom filmu ova dva suparnika ponovo udružuju snage protiv novog neprijatelja koji predstavlja opasnost za cijelo čovječanstvo, a film prikazuje istoriju titana, njihov nastanak i razlog zašto su vezani za čovječanstvo. Uz čudovišta u film se vraćaju već poznata lica: Rebeka Hol, Brajan Tajri Henri i Kejli Hotl, a pridružuju im se Den Stivens i Fala Čen. Scenario za film pisali su Teri Rosio, Džeremi Slejter i Sajmon Baret. “Godzila i Kong: Novo carstvo” u bioskope dolazi 12. aprila 2024. godine, a Vingard je izjavio da potencijalno zna gdje bi mogli ići sa budućim filmovima, ali da je “Monsterverze” stvoren do određenog stepena kako bi vodio do situacije Godzila protiv Konga i da je od tog momenta  franšiza na raskrsnici.

- Zaista smo u trenutku kada publika mora iskoračiti naprijed i glasati za više od ovih stvari. Ako ovaj film bude uspješan, očigledno će nastaviti naprijed - rekao je Vingard. Sa druge strane glavni kreativni krivac  Borenštajn je potvrdio da će doći neki novi, zanimljivi dijelovi zbog uspjeha “Godzila protiv Konga” .

- Volio bih napisati film sa minimalnim učešćem ljudskih likova. Bilo bi vrlo ambiciozno. Mislim da je potpuno moguće to učiniti sa apsolutno minimalnom količinom ljudskih karaktera i stvarno dati karaktere čudovištima - rekao je Borenštejn. U međuvremenu je na “Netfliksu” lansirana animirana serija “Ostrvo lobanja”, koja se bavi mitologijom pomenute lokacije nakon događaja iz filma “Kong: Ostrvo lobanja”, dok je na “Amazon” stigla igrana serija “Monarh: Nasljeđe čudovišta” koja u vremenskom kontinuitetu od preko 50 godina prati sudbinu tajanstvene organizacije “Monarh”, dodatno istražuje univerzum titana i ima Kurta Rasela u svojoj postavi, što je više nego dovoljno za uživanje. Franšiza u planu ima još nekoliko potencijalnih projekata šireći se kroz druge medije, što u prevodu znači, ne brinite, čudovišta iz “Monsterverza” će iskakati kao iz ormara, makar, dok bude interesa publike i zarade na blagajnama.

Istorija

Godzila je izmišljeno čudovište, ili kaiju, koje je debitovalo u istoimenom filmu iz 1954. godine, a koji je režirao i napisao Iširo Honda kao jednu vrstu pop alegorije na nuklearnu tragediju Japana.

Lik “Kralja čudovišta” od tada je postao međunarodna ikona pop kulture, pojavljujući se u raznim medijima uključujući 33 japanska filma, pet američkih, brojnim video-igrama, romanima, stripovi i TV- serijama. Sa druge strane lik džinovskog majmuna King Konga kreirao je američki režiser Merijan Kuper uz pomoć dizajnera Marsela Delgada za slavni film iz 1933. godine. Kong je u proteklih 90 godina kroz brojne rimejkove, spin-of priče, imitatore, krosovere, parodije, crtane filmove, knjige, stripove, video-igrice, tematske parkove i pozorišne predstave postao globalna pop ikona. Njegova uloga u različitim narativima varira, u rasponu od strašnog čudovišta do tragičnog antiheroja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana