Institut Servantes predstavlja kratkometražne filmove

Tanjug
Institut Servantes predstavlja kratkometražne filmove

BEOGRAD - Besplatan onlajn festival ibero-američkih kratkometražnih filmova počeće 2. juna u organizaciji Instituta Servantes i Međunarodnog filmskog festivala u Ueski.

Šest odabranih filmova, koje će publika širom svijeta moći da pogleda u junu, nagrađeni su tokom prethodne dvije godine na poznatom Međunarodnom filmskom festivalu u Ueski.

Po dva filma iz Španije, Meksika i Čilea biće dostupni za besplatno gledanje na Vimeo kanalu Instituta Servantes i to tokom 48 sati od premijernog termina prikazivanja.

“Kratki metar je divan filmski format i ne služi samo onima na početku karijere, koji žele da razvijaju svoje prve ideje, već i ostvarenim rediteljima koji se vraćaju ovoj vrsti filmova jer im dopuštaju veliku slobodu”, navodi Ruben Moreno, direktor Međunarodnog filmskog festivala u Ueski, objašnjavajući kako kroz svega nekoliko minuta odabrani filmovi obrađuju najrazličitije teme i poigravaju se sa žanrovima.

Ciklus će 2. juna u 20 časova otvoriti španski film “Jedna noć sa Huanom Dijegom Botom”, u kojem pratimo neobičan odnos Kristine, koja cijelog života želi da provede bar jedno veče sa poznatim glumcem, dok on ima nešto drugačije želje i planove.

Naredne sedmice, od 9. juna, filmofili će moći da uživaju u hvaljenom meksičkom ostvarenju “Olimpijski plamen”.

Ovaj film vraća nas u 1968. godinu i otvaranje Olimpijskih igara u Meksiku, spajajući istorijski podvig jedne atletičarke, “vatru mira” i krvavo završene studentske demonstracije nekoliko dana pred početak sportskog događaja.

Mladi Marokanac Tarik glavni je junak španskog filma 2Tahrib”, koji će za gledanje biti dostupan od 12. juna.

Njegov zadatak je da prevozi putnike na čamcu kroz Gibraltarski moreuz, a da ga ne uhvate. Na tom putu, Tarik nikada ne zna da li će njegova sledeća vožnja ujedno biti i poslednja.

Od 16. juna publika će moći da pogleda čileanski film “Gramzivost”, čija radnja prati Arijel, ženu upletenu u hvatanje tinejdžera koji je ukrao mobilni telefon.

Međutim, i prije nego što policija stigne, masa sačinjena od slučajnih prolaznika postaje sve glasnija i ona će morati da odluči na čijoj je strani.

Meksički film “Trag” moći će da se pogleda od 23. juna, a ovo nagrađivano ostvarenje na originalan način bavi se ubistvima novinara kroz slučajeve koji su potresli Meksiko, ističući važnost borbe za slobodu govora.

Ciklus 30. juna zatvara čileanski film “Pasji put”, u kojem publika prati sedamnaestogodišnjeg Horhea, na njegovom putu da pronađe oca kojeg nikada nije upoznao.

Svi filmovi biće dostupni za gledanje sa prevodom na engleski jezik, a osim projekcija, za prave ljubitelje sedme umetnosti biće organizovani i onlajn razgovori sa rediteljima filmova iz različitih centara Instituta Servantes širom sveta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana