Hrvatski film Ne gledaj mi u tanjir najbolji na Festu

Srna
Hrvatski film Ne gledaj mi u tanjir najbolji na Festu

Beograd - Debitantski film hrvatskog autora Hane Jušić "Ne gledaj mi u tanjir" osvojio je nagradu "Beogradski pobednik" za najbolji film Glavnog programa 45. Festa, koji se večeras završava u Sava centru projekcijama filmova "Tišina" Martina Skorsezea i "Afterparti" Luke Bursaća.

Međunarodni žiri, koji je radio u sastavu Srdan Golubović /predsjednik/, Branka Katić, Dalibor Matanić, Čeda Kolar i Sergej Trifunović, u obrazloženju nagrade naveo je da je "svežina i nemilosrdnost kojom se autorka obračunava s rodnim gradom osvojio žiri i publiku Festa".


"Vrlo zrelo i precizno, uz dosljedan vizuelni kod predstavlja nam uranjanje u intimu djevojke koja mora da preuzme ulogu glave disfunkcionalne porodice i da se istovremeno bori sa svojim seksualnim oslobađanjem i odrastanjem ne bi li isplivala iz porodične tamnice", ističe se u obrazloženju.

Nagradu žirija dobio je film "Hartston" Gudmundura Arnara Gudmundsona, za najbolju režiju nagrađen je Kiril Serebrenikov, autor "/M/učenika", a najbolji scenario ima film "Toplotni udar" Argirisa Papadimitropulosa, prenosi "Blic".

Splitska pozorišna glumica Arijana Čulina dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu, ostvarenu u filmu "Ne gledaj mi u tanjir", Pjotr Skvorcov, glumac iz "(M)učenika", ostvario je najbolju mušku ulogu, a film "Hartston" osvojio je i nagradu za najbolji debi.

"Ninova" nagrada za najbolji film prikazan u programu "Granice" dodijeljena je filmu "Roko" rediteljskog dvojca Tjerija Demezijea i Albana Terlea, a Specijalnu nagradu žiri je dao filmu "U senkama" iranskog reditelja Babaka Anvarija.

"Politikina" nagrada "Milutin Čolić" za najbolji film u takmičarskom festovom programu "Srpski film" dodijeljena je Bojanu Vuletiću za film "Rekvijem za gospođu J.".

Žiri "Fedora" je odlučio da nagrada za najbolji film u međunarodnoj selekciji pripadne "/M/učeniku" Kirila Serebrenikova, a u domaćoj selekciji "Dnevniku mašinovođe" Miloša Radovića. Nagrada "Nebojša Đukelić" pripala je filmu "Noćno življenje" Damjana Kozolea.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana