Heroj po kojem je snimljen film "Hotel Ruanda " vratio se u SAD

GS
Heroj po kojem je snimljen film "Hotel Ruanda " vratio se u SAD

NjUJORK - Paul Resabagina (68), koji je inspirisao film " Hotel Ruanda ", o genocidu 1994. godine, stigao je u Sjedinjene Američke Države (SAD) nakon što je prošle sedmice pušten iz zatvora u Ruandi, javlja Anadolija.

Ovu informaciju potvrdio je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost  Salivan.

"Drago nam je što se vratio na američko tlo i ponovo se sastao sa svojom porodicom i prijateljima, koji su tako dugo čekali ovaj dan", napisao je Salivan na Twitteru.

Rusesabagina, stalni stanovnik SAD-a koji više od desetljeća živi u egzilu u San Antoniju u Teksasu, osuđen je 2021. godine na 25 godina zatvora u Ruandi zbog njegovih veza s grupom koja se protivi predsjedniku Ryande Payly Kagamey i koja ima oružano krilo.

Ovaj 68-godišnjak je ranije kazao da je bio namamljen u Ruandu 2019. kada se u Dubaiju ukrcao na privatni avion za koji je vjerovao da leti za Bujumburu, u Burundiju. Međutim, avion je sletio u Kigali, gdje je uhapšen.

Rusesabagina je bio inspiracija za film "Hotel Ryanda" iz 2004. godin.. Prikazan je kao heroj koji je riskirao svoj život da bi pružio utočište stotinama ljudi kao upravitelj luksuznog hotela tokom genocida u Ruandi 1994. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana