“Građanin Kejn” i dalje najbolji svih vrmena

Priredio: Danko Kuzmanović
“Građanin Kejn” i dalje najbolji svih vrmena

Los Anđeles - “Liste najboljih” filmova definitivno nisu konačni pokazatelj kvaliteta, ali i te kako daju dobre smjernice kako početnicima filmofilima tako i iskusnim, koji bi da uporede svoja znanja sa znanjem pravih stručnjaka kao što ima Američka filmska akademija.

Prema obnovljenim glasovima Američke filmske akademije, tri filma koja već godinama dominiraju listom najboljih svih vremena su “Građanin Kejn” Orsona Velsa, “Kazablanka” Marka Kurtiza i “Kum” Frensisa Forda Kopole.

Gangsterski filmovi su, pogotovo od 1960-ih godina na ovamo neizostavan dio američke filmska kulture, a najbolji filmovi tog žanra su “Kum” Frensisa Forda Kopole, a slijede ga “Dobri momci” Martina Skorsezea i, ni manje ni više nego, Kopolin “Kum: drugi dio”. Na listi gangsterskih filmova u vrhu su i “Bijelo srce” Raula Volša, “Boni i Klajd” Artura Pena, te “Skarfejs - sramota nacije” Hauarda Hoksa.

Iako su gangsterski filmovi nešto po čemu prepoznajemo američki film, taj žanr ipak nije najautohtoniji proizvod te države, to je ipak vestern u kome tri filma prednjače - “Tragači” Džona Forda, “Tačno u podne” Freda Cimermana, te “Šejn” Džordža Stivensa. U vrhu ovog žanra su i “Nezaboravljeno” Klinta Istvuda, “Crvena rijeka” Hauarda Hoksa i “Divlja horda” Sema Pekimpoa.

Na listi nezaobilaznih romantičnih filmova prvo mjesto zauzimaju “Svjetla grada” Čarlija Čaplina, a slijede “Eni Hol” Vudija Alena i “Desilo se jedne noći” Frenka Kapre.

Među filmovima koji se bave istorijskom tematikom prednjače “Lorens od Arabije” Dejvida Lina, “Ben Hur” Vilijema Vajlera i “Šindlerova lista” Stivena Spilberga.

Prema sadašnjoj listi Američke filmske akademije, među najboljim filmovima ovog žanra su i “Prohujalo sa vihorom” Viktora Fleminga, “Spartak” Stenlija Kjubrika, kao i “Titanik” Džejmsa Kameruna.

Među naučnofantastičnim filmovima iz 2001 razlog prednjači “Odiseja 2001” Stenlija Kjubrika, a slijede “Ratovi zvijezda. Epizoda četiri - nova nada” autora Džordža Lukasa, te “E.T. vanzemaljac” Stivena Spilberga. Među najboljim američkim filmovima tog žanra su i “Paklena pomorandža” Stenlija Kjubrika, “Blejdraner” Ridlija Skota, te “Elijen” istog autora.

“Vrtoglavica” Alfreda Hičkoka najbolji je film u rangu misterije, a slijede “Kineska četvrt” Romana Polanskog i opet Hičkokov film “Pogled u dvorište”, što utvrđuje Hičkokovo mjesto majstora ovog žanra. Slijede ih “Laura” Ota Premingera, “Treći čovjek” Kerola Rida i “Malteški soko” Džona Hjustona.

Najbolji američki animirani filmovi i su “Snježana i sedam patuljaka” Dejvida Henda, “Pinokio” Teda Sirsa, te “Bambi” Dejvida D. Henda.

Na vrhu liste najboljih glumaca su Hemfri Bogart, Keri Grant, Džejms Stjuart, te Marlon Brando, Fred Aster, Henri Fonda, kao  i Klerk Gejbl, Džejms Kegni, Spenser Trejsi i Čarli Čaplin.

Najbolje američke glumice su Ketrin Hepbern, Bet Dejvis, Odri Hepbern, te Ingrid Bergman, Greta Garbo, Merlin Monro, kao i Elizabeta Tejlor, Džudi Garland i Marlen Ditrih. Najbolja muzika u američkim filmovima je iz ostvarenja “Čarobnjak iz Oza”, “Kazablanke” i “Plesa na kiši”.

Filmske replike

Kada je riječ o najboljim replikama iz američkih filmova na listi prednjače replike iz filmova “Prohujalo sa vihorom”: “Iskreno draga moja, baš me briga”, te “Kuma”: “Daću mu ponudu koju ne može odbiti”.

Tu su i replike iz “Taksiste”: “Obraćaš se meni?”, zatim “Volim miris napalma izjutra” iz “Apokalipse danas” i “Pokaži mi lovu!” iz filma “Džeri Mekgvajer”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana