Goršek: Velika odgovornost kompozitora

Srna
Goršek: Velika odgovornost kompozitora

BEOGRAD - Kompozitor Roman Goršek, koji je sa Aleksandrom Kovač komponovao muziku za film “Dara iz Jasenovca” rekao je da su oni osjećali veliku odgovornost dok su stvarali muziku za to filmsko ostvarenje, te da su znali da moraju da budu na visini zadatka.

Goršek je rekao i da su znali da će publika i u Srbiji, ali i u regionu i svijetu, pratiti svaki kadar tog filma.

On je ocijenio i da to što je film “Dara iz Jasenovca” nominovan za nagradu “Zlatni globus”, i to u svim kategorijama, uključujući i onu za najbolju muziku, znači da je muzika zadovoljila visoke profesionalne standarde.

“To je velika pohvala za nas, a važno je i da je iz Srbije film koji zadovoljava takve standarde”, rekao je Goršek za Televiziju N1.

Goršek je rekao da muzika ima dva segmenta koji su međusobno povezani i to, kako je objasnio, prvi dio koji ima elemente moderne elektronske muzike, i drugi – veoma težak za realizaciju, koji se odnosi na velike orkestarske aranžmane i horove.

“Aleksandra Kovač se tu zlatnim slovima upisala u domaću modernu muziku jer je napravila neverovatan posao aranžirajući te horove i orkestre”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, on i Kovačeva su radili sa orkestrom “Budapest skoring” i tokom pandemije taj rad je bio otežan, ali rezultat je bio i to da je poslije nekih partitura orkestar na svojstven način, kuckajući svojim gudalima o instrumente, pozdravio kompozitora.

“To je aplauz za kompozitora. Bila nam je i velika čast i potvrda kada je taj orkestar koji pravi filmsku muziku postavio te snimke kao svoju reklamu”, dodao je Goršek.

Govoreći o filmu “Dara iz Jasenovca”, Goršek je rekao da je to vrlo emotivno ostvarenje, koje je Predrag Gaga Antonijević fantastično režirao.

“Muzika je kao jedan lik u filmu. To je film o pobedi dobrote i ljudske volje nad zlom, nema politike, streotipnih objašnjenja, već je to borba za život, borba između dobra i zla, i mi smo se trudili da to naglasimo, da te mlade ljude - jer glumi veliki broj dece - muzikom podržimo”, rekao je on.

Prvi put u istoriji domaće kinematografije, jedan srpski film, “Dara iz Jasenovca”, nominovan je za nagradu “Zlatni globus”, i to u svim kategorijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana