Filmu Roma nagrada BAFTA za najbolji film

Agencije
Filmu Roma nagrada BAFTA za najbolji film

Film “Roma” Alfonsa Kuarona osvojio je večeras u Londonu nagradu za najbolji film Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA).

Drama koja prikazuje život kućne pomoćnice u porodici srednje klase u Meksiko Sitiju početkom '70-ih godina prošlog vijeka pobijedila je favorizovani film “The Favourite” (Miljenica).

Kuaron je proglašen i za najboljeg režisera, a “Roma” je dobila nagrade u ukupno četiri kategorije BAFTA, navodi Asošiejted pres.

Najviše nagrada šest osvojio je film “The Favourite”, tragikomedija grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa koja je imala 12 nominacija.

Olivija Kolman proglašena je prema očekivanjima za najbolju glumicu za ulogu u filmu “The Favourite” u kojem tumači glavni lik britansku kraljicu Anu.

Nagrada namijenjena najboljem glumcu pripala je Ramiju Maleku za ulogu nekadašnjeg pjevača grupe Kvin Fredija Merkjurija u filmu “Bohemian rhapsody”.

Nagradu za najbolju mušku sporednu ulogu dobio je Maheršala Ali za ulogu pijaniste u filmu “Green book” (Zelena knjiga), priči o crnom muzičaru i njegovom belom vozaču tokom turneje po američkom Jugu 60-ih godina prošlog vijeka.

Za ulogu aristokratkinje Sare Čerčil u filmu “The Favourite” Rejčel Vajs je dobila nagradu za najbolju žensku sporednu ulogu.

Nagrade BAFTA, kao i nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America PGA), Američkog udruženja reditelja (Diredtors Guild of America DGA) i Zlatni globus, često su pouzdani pokazatelji ko bi mogao da osvoji prestižnog Oskara, čija je dodijela 24. februara u Los Andjelesu.

Filmovi koji su bili favoriti za nagradu BAFTA imaju najveći broj nominacija i za Oskara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana