Filmski festival "Uhvati film - Banjaluka" od 9. oktobra 

RTRS
Filmski festival "Uhvati film - Banjaluka" od 9. oktobra 

Filmski festival "Uhvati film – Banjaluka" održaće se od 9. do 11. oktobra 2019. godine u Banjaluci.

Svečano otvaranje biće upriličeno 9. oktobra u CineStar Delta Planet, sa početkom u 18.30, a naredna dva dana, 10. i 11. oktobra, projekcija filmova i prateći program nastaviće se u Muzičkom paviljonu Staklenac.

Za vrijeme trajanja Konkursa za dostavljanje filmova na ovogodišnji "Uhvati film" festival pristiglo je 586 filmova iz 88 država.

U okviru filmskog programa na Festivalu u Banjaluci, u periodu od 9. do 11. oktobra 2019, premijerno će biti prikazano 24 filmova, koji filmskim pristupom o invalidnosti otvaraju tabu teme i mijenjaju perspektivu.

Prateći program festivala su panel diskusije na teme Razbijajući predrasude kroz umjetnost (moderator: Dušica Lipovac) i Žena juče, danas, sutra (moderator: Ana Kotur Erkić), sa zanimljivim gostima iz svijeta filma, kulture, umjetnosti, novinarstva, sporta; Program Festivala će upotpuniti i gostovanje Nebojše Kuruzovića – "Poesy za jednu osobu".

Cilj "Uhvati film" festivala je da se kroz filmsku umjetnost doprinese smanjenju socijalne distance prema osobama s invaliditetom promovišući potencijale i mogućnosti.

Veoma je bitno da osobe s invaliditetom kulturna zajednica prepozna kao stvaraoce, tako i kao konzumente kulture. Filmski festival koji prikazuje filmove na temu invalidnosti i osoba s invaliditetom mijenjajući perspektivu i rušeći predrasude, u Banjaluci se održava od 2011. godine.

Potpisivanjem Sporazuma o saradnji sa Međunarodnim filmskim festivalom "Uhvati sa mnom ovaj dan-uhvati film", postao je jedinstven regionalni filmski festival koji se, osim Banjaluke i Novog Sada, održava i u Rijeci i Kotoru.

Organizatori se zahvaljuju svima onima koji pomažu organizaciji ovogodišnjeg festivala, te svim pisanim i elektronskim medijima, koji iz godine u godinu upoznaju javnost sa "Uhvati film" festivalom i organizacionom timu Festivala koji godinama s velikom predanošću radi na njegovoj pripremi i realizaciji.

Ovogodišnji "Uhvati film – Banjaluka" festival podržali su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Grad Banjaluka, Biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske i CineStar Delta Planet. Generalni medijski pokrovitelj je Radio-televizija Republike Srpske.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana