Filmski festival „Prvi kadar" nastavljen takmičarskim programom

Srna
Filmski festival „Prvi kadar" nastavljen takmičarskim programom

ZVORNIK- Publici su danas u Zvorniku u takmičarskom programu u okviru Međunarodnog filmskog festivala "Prvi kadar" predstavljeni dokumentarni kratki igrani filmovi iz cijelog svijeta.

Umjetnički direktor Festivala Aleksandre Mitrić Štifanić rekla je Srni da je održana i promocija Monografije "Kino – poeta velikog crnila" koja je posvećena filmskom opusu Živojina Pavlovića.

-Vrlo je značajno što je ova monografija objavljena u godini kojom se obilježava 90 godina od rođenja Živojina Žike Pavlovića i 20 godina od njegove smrti, kada se u stvari podsjećamo koliko je značajno njegovo stvaralaštvo i uticaji njegovog stvaralaštva na današnje autore -rekla je Mitrić Štifanićeva.

Ona je naglasila da je vrlo značajno što je startovala i filmska škola "Prvog kadra" u okviru koje se održava radionica animiranog filma.

Štifanićeva je navela da je bilo veliko interesovanje za pohađanje ove radionice, što pokazuje da mladi Zvorničani žele da se edukuju iz oblasti filma.

Istakla je da je animirani film jedno polje koje je sada u domenu istraživanja i na neki način otvara nova vrata za mlade stvaraoce.

U takmičarskom programu u drugom terminu publika je imala priliku da vidi dokumentarni kratki film "Jagorida" Nebojše Ilića iz Vlasotinca koji je uradio veoma interesantan film o tradiciji vinogradarstva u vlasotinačkom kraju.

Prema njenim riječima, u takmičarskoj selekciji "Traganje", u kojoj se takmiče regionalni igrani filmovi, prikazan je film "Da li ste vidjeli ovu ženu" reditelja Matije Gluščevića i Dušana Zorića.

Autor filma "Jagorida" Nebojša Ilić rekao je Srni da je "jagorida" lokalni izraz za neubrani grozd i da je područje Vlasotinca za vrijeme bivše Jugoslaviji, a ranije i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, bilo jedno od najvećih vinogradarskih područja, ali nažalost više nije.

-Na temeljima fabrike, u kojoj su se nekada proizvodile tone vina, iz zida i kamena izrasla je vinova loza sa jednim grozdom, a u narodu taj grozd se zove jagorida - rekao je Ilić.

Prema njegovim riječima, taj grozd ga je inspirisao da napravi film o nečemu što je bio simbol.

Moderator Jelena Radenović rekla je da joj je pripala čast da na devedesetogodišnjicu od rođenja reditelja Živojina Pavlovića predstavi knjigu o njegovom veličanstvenom stvaralaštvu.

-Knjiga „Kino - poeta velikog crnila“ sastavljena je kao kompilacija od različitih tekstova raznih autora, glumaca, reditelja i ljudi koji su sarađivali i poznavali Pavlovića - rekla je ona.

Radenovićeva je i autor filma "Istok reka teče", koji je sniman na Kosovu i Metohiji, u kojem se govori o potrazi za dokumentarnom kratkim filmom, o potrazi za porodičnom kućom i pokušaju da se sačuva sjećanje iz djetinstva.

Instruktor animacije u školi animacije "Prvog kadra" Zoran Stefanović rekao je da su u školu animacije, koja se održava u okviru Festivala, uključeni učenici zvorničke Gimnazije.

-Radimo animirani film na temu `Krokodilska priča` prema pjesmi Dejana Aleksića - rekao je Stefanović i dodao da polaznici imaju priliku da vide izradu nekih optičkih igračaka, te kako se radi kolor tehnika i plastelin animacija.

On je naglasio da je ostvarena velika saradnja sa Slikarskom radionicom "Paleta" iz Zvornika, čiji su polaznici uključeni u radionicu.

Stefanović je naglasio da su mladi veoma zainteresova za animaciju, jer se koristi i u oblasti kompjuterske animacije, u izradi televizijskih reklama, spotova, pa su zaintersovani da vide nove tehnike i da njima ovladaju.

Filmski festival nastavlja se sutra takmičarskim programom festivala.

Festival podržavaju Audio-vizuelni centar Republike Srpske, gradovi Istočno Sarajevo i Zvornik, te opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

Medijski sponzori su Novinska agencija Republike Srpske - SRNA i Radio-televizija Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana