Filmom “Probudi me” otvoren “Prvi kadar” u Istočnom Sarajevu

Srna
Filmom “Probudi me” otvoren “Prvi kadar” u Istočnom Sarajevu

ISTOČNO NOVO SARAJEVO- Projekcijom filma “Probudi me” reditelja Marka Šantića iz Slovenije, u Istočnom Sarajevu večeras je zvanično otvoren 17. Međunarodni filmski festival “Prvi kadar”.

Umjetnički direktor Festivala Aleksandra Mitrić Štifanić izjavila je novinarima da je program festivala, nakon Zvornika, jutros počeo u Istočnom Sarajevu radionicom animiranog filma za osnovnoškolce.

-Imali smo priliku da vidimo promociju „Tin Interdok“ - filmske radionice iz regiona kojoj je „Prvi kadar“ bio partner ove godine u Čačku, gdje su nastala četiri kratka dokumentarna filma. Polaznici radionice su naši gosti i oni su srednjoškolcima prezentovali svoje filmove- rekla je Štifanićeva.

Ona je navela da su i ovaj put pripremili bogat takmičarski i prateći program Festivala, sa više od 60 filmova u sedam takmičarskih selekcija, ističući da je ove godine novitet takmičarska selekcija igranih filmova iz regiona “Traganje”.

Reditelj filma “Probudi me” Marko Šantić rekao je da je pisanje scenarija za film počelo 2015. godine, a riječ je o temi kolektivnog zaborava i traženja pravog smjera u današnjim komplikovanim vremenima.

Šantić je dodao da prvi put učestvuje na ovom festivalu o kojem je dosta toga čuo.

-Jako je bitno i da se mladi filmski edukuju, da se oprobaju u filmu i na neki način, kritički razmišljaju, jer su oni buduća publika - rekao je Šantić.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman rekao je da ovaj festival koji traje 17 godina zaslužuje posebnu pažnju i izrazio nadu da će svake godine biti sve bolji.

-Ništa nema bolje nego kada imate bogatu, kvalitetnu istoriju i kada to spojimo sa umjetnošću koju ljudi sa ovog područja godinama baštine. Imajući u vidu broj filmova koji će biti prikazani kako u takmičarskom, tako i revijalnom dijelu Festivala, nadam se jednom lijepom kulturnom dešavanju u Istočnom Sarajevu - rekao je Koroman.

Filmski festival održavao se u Zvorniku od petka, 24. novembra, do juče, a danas je nastavljen u Istočnom Sarajevu i trajaće do srijede, 29. novembra.

Festival podržavaju Audio-vizuelni centar Republike Srpske, gradovi Istočno Sarajevo i Zvornik, te opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

Medijski sponzori su Novinska agencija Republike Srpske - SRNA i Radio-televizija Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana