Film Vila Smita hit na blagajnama: Loši momci spasavaju Holivud

Branislav Predojević
Film Vila Smita hit na blagajnama: Loši momci spasavaju Holivud

LOS ANĐELES - Nakon serije promašaja i podbacivanja na bioskopskim blagajnama otvaranje filma “Loši Momci: Vozi ili umiri”, četvrtog nastavka akcione franšize, napokon je donijelo uspješno vikend otvaranje.

Akcioni spektakl sa Vilom Smitom i Martinom Lorensom tokom prvog vikenda prikazivanja zaradio je 105 miliona dolara, što je najbolje otvaranje nekog holivudskog filma još od premijera “Openhajmera” i koje stiže kao slamka spasa u godini punoj katastrofa za velike studije.

Igranje na kartu popularnosti glumačkog tandema i producentskog iskustva Džerija Brukhajmera, u slučaju ovog filma se isplatilo za studio “Soni”, potvrdivši da ni status lošeg momka, nakon čuvenog oskarovskog šamaranja nije ugrozio reputaciju Vila Smita kao glumačke zvijezde.

Film “Loši momci 4: Vozi ili umri” vrijedan 100 miliona dolara je nastavak filma “Loši momci 3”, koji je bio na putu da zaradi 426 miliona dolara na svjetskim blagajnama prije nego što su bioskopi bili zatvoreni zbog pandemije. U novom nastavku Smit i Lorens se vraćaju kao policajci iz Majamija, Majk Lauri i Markus Bernet, koji moraju bježati nakon što se njihov pokojni policijski kapetan dovede u vezu s narko-kartelima i oni pokušavaju očistiti njegovo ime od glasina. Adil el Arbi i Bilal Falah (potpisani kao Adil & Bilal) režirali su film prema scenariju koji su napisali Kris Bremner i Vil Biel.

Producent Brukhajmer kaže da je razlog uspjeha jednostavan, ako napravite nešto što publika želi da vidi, ići će to da vidi, ali je trik, međutim, shvatiti šta publika želi vidjeti.

- Voleo bih da svi znamo šta je to što stvara hit. Svi imamo hitove svaki put, a onda nemamo… Publika je mnogo pametnija od nas. Ne znam šta publika želi, samo pravim ono što mi se sviđa. Samo pokušavam da pravim filmove koje želim da gledam - rekao je Brukhajmer.

Jasno je što je uspjeh njegovog filma od medija dočekan euforično, naime, aktuelna godina nakon šest mjeseci nema nijedan film koji je prebacio milijardu dolara, a tri najgledanija “Dina: drugi dio” (711 miliona $), “Godzila i Kong: Novo carstvo (576 miliona $) i “Kung fu Panda 4” (543 miliona $) nisu ni blizu magične granice. Spisak onih koji su donijeli minuse svojim producentima poput filmova “Kaskader” ili “Furioza: Pobjesneli Maks saga”, “Madam veb” i brojnih drugih koji nisu uspjeli pokriti ni troškove budžeta, a kamoli zaraditi, postaje sve duži.

Da bude gore, neke od njih, poput “Furioze”, nisu spasile dobre kritike ili pozitivne probne reakcije publike, otkrivši da su korijeni trenda erozije posjete bioskopima daleko dublji od samog umjetničkog kvaliteta filmova.

Jedan od razloga za lošu godinu jesu i prošlogodišnji dvostruki štrajkovi filmskih radnika, koji su mnogo velikih filmova pomjerili za 2025. godinu i kasnije, jer je Holivud bio zatvoren mjesecima. Tu je i sve kraći period između prikazivanja filmova u bioskopu i na strimingu, pri čemu treba pomenuti da dosta filmova ima otvaranje u ograničenom broju bioskopa od starta, ciljajući striming distribuciju. Takođe ne treba zaboraviti da je pandemija učinila svoje i da kultura odlaska u bioskop nastavlja negativan trend pada nakon pandemijskih zatvaranja.

Ipak ključni razlozi se kriju u poslovnoj politici velikih studija i pohlepi unutar distributerske mreže, dva faktora koja su počeli polako dolaziti na naplatu. Naime, prenaduvani budžeti, besomučno forsiranje franšiza i blokbastera te razbijanje zvjezdanog statusa glumačkih i režiserskih imena, kao mamaca za publiku, uz sve skuplje bioskopske ulaznice, prosto su filmove učinili preskupim i previše zavisnim od marketinga i ukusa publike, koji je naravno promjenjiva kategorija, posebno u “Tik tok” eri, gdje je svakog čuda tri dana dosta.

Činjenica da su filmovi sa najboljom zaradom oni koji dolaze od manjih studija poput “A24” ili “Saban films”, koji snimaju sa manjim budžetima uz oslonce na kvalitetna glumačka imena, a zarađuju više nego dovoljno da uloženo vrate višestruko dovoljno govori da je taktika skupo, glomazno i junaci pod maskom, morala kad tad završiti na slijepom kolosijeku. Naime i veliki prošlogodišnji hitovi poput “Barbi” i “Openhajmera” imali su jednako velika glumačka imena poput Margo Robi, Rajana Goslinga, Kilijana Marfija, Emili Bluntu u svojim redovima i nisu pretjerivali sa budžetima (oko 120 i 100 miliona dolara), tako da je njihova zarada bila pokazatelj da je to bio mudar izbor. Prosto rečeno drugi studiji su bili fiksirani na pregršt visokoprofilnih intelektualnih svojina u proteklih 20 godina od knjiga do stripova, a kada se taj spisak potroši ili doda i publici imate krizu. Istina razmjera krize prikrivena je svjetskim uspjehom “Barbihajmer” fenomena prošlog ljeta. Ali čak i u to vrijeme bilo je jasno da je taj fenomen bio bljesak, a ne dugoročno rješenje za probleme industrije. To su bila dva rizična projekta karakterističnih autora, uz izuzetan publicitet mimova i “Tik tok” videa, koji je podstaknuo publiku da ih oba gledaju, jednog za drugim, dok nose kostime i kupuju suvenire. Fenomen je bio zabavan dok je trajao, ali ako je bio potreban splet tako neponovljivih okolnosti da napuni bioskope, to se ne bi moglo shvatiti kao pozitivan znak za Holivud.

Da li uspjeh “Lošim momaka” može pokrenuti novi talas ljetnih hitova zavisi od toga da li će se ovaj zamah nastaviti, pošto “Piksarov” nastavak “Izvrnuto, obrnuto” stiže 14. juna, “Tiho mjesto: Dan prvi” 28. juna, a potom slijedi “Grozni ja 4” (3. jula), “Tornado”

(19. jul) i Marvelov “Dedpul & Volverin” (28 jula), koji nastavljaju ljetnu sezonu. Očekivanja od njih su visoka, ali realno gledano osim dva animirana filma i Marvelove fuzije superheroja, ostali filmovi teško da mogu napraviti ozbiljno iznenađenje na blagajnama, jer na njima sitnim slovima piše: “rođeni za striming”.

Zanimljivo je da u posljednjem od pobrojanih filmova koji važi za najiščekivanije ostvarenje godine, takođe kao glavni akteri nastupaju nestašni momci superherojskog filma Dedpul i Volverin, kao nova potvrda teze da će ipak loši momci donijeti spas za Holivud, kada su već dobri momci zakazali.

Ljetna sezona

Za Holivud ljeto počinje prvim vikendom u maju i završava se na Praznik rada, u trajanju od 123 dana, što čini da se kreće od 3. maja do 2. septembra.

Tipično, ljetna izdanja čine otprilike 40 odsto godišnje domaće bioskopske blagajne, a tokom 2023. godine ljetna filmska sezona zaradila je 4,03 milijarde dolara od prodaje ulaznica, što je činilo 45 odsto od ukupno 8,9 milijardi dolara zarade industrije u SAD. Ove sezone sajt “Komskor” predviđa da bi blagajne ljetnih filmova mogle biti čak 800 miliona dolara ispod prošlogodišnjih, a očekivana mračna ljetna filmska sezona dolazi za petama sumorna prva četiri mjeseca 2024, sa zaradom oko dvije milijarde dolara, što je oko 20 odsto manje nego prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana