Film „Što se bore misli moje“ premijerno prikazan u Banjaluci

Milanka Mitrić
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - „Što se bore misli moje“, film u režiji Milorada Milinkovića, večeras je premijerno prikazan u banjalučkom „Sinepleksu Palas“, uz prisustvo glumačke i autorske ekipe.

Premijeri u Banjaluci prisustvovali su režiser Milorad Milinković, scenarista Dragoljub Stojković, te glumci Ljubiša Savanović i Jana Ivanović.

Ovaj film, čiji scenario su pisali Milinković i Stojković, govori o periodu života kneza Mihaila Obrenovića neposredno prije i za vrijeme atentata. Smješten u 1868. godinu, film prikazuje posljednje dane u životu Mihaila Obrenovića, njegove susrete s bliskim ljudima, razgovore, pripremanje atentatora na čin, kao i njegovu ljubavnu priču sa Katarinom Konstantinović. 

Glavni motiv, osim istorijskih činjenica o njegovom životu, izvučen je iz pjesme „Što se bore misli moje“, a sama filmska priča, nošena poetskim motivima, dobila je emotivnu notu, iskazanu muzikom, usporenim kadrovima i sjajnom fotografijom.

Kneza Mihaila Obrenovića glumi Dragan Mićanović, a u filmu glume Nataša Ninković, Jana Ivanović, Miloš Timotijević, Aleksandar Srećković, Ljubiša Savanović, Zoran Cvijanović, Luka Grbić i drugi.

Glumica Jana Ivanović, koja u ovom ostvarenju glumi Katarinu Konstantinović, na pres konferenciji u Banjaluci rekla je da joj je bila čast i zadovoljstvo da igra ovakvu ličnost.

- Ona je jedan zanimljiv ženski lik, tako da sam uživala u samoj pripremi. Moji partneri u filmu, reditelj i scenarista su mi zaista pomogli u tome, tako da je sama priprema tekla divno. Imali smo časove plesa, pripremali smo se za epohu i cela ta atmosfera je bila divna – navela je ona.

Kako je objasnila, postojale su određene činjenice o njenom liku, ali dosta toga je domaštano.

- Mi smo pretpostavili da je ona svojim šarmom, inteligencijom i tom nekom unutrašnjom harizmom privukla samog kneza, jer je bila jako zanimljiva. Zaista sam imala dosta slobode da je igram – objasnila je Ivanovićeva.

 

Glumac Ljubiša Savanović u filmu glumi slikara i fotografa Anastasa Jovanovića, koji je bio čovjek blizak knezu Mihailu, i jedan od rijetkih koje je on i slušao.

- To je jedan zanimljiv čovjek bio. On je bio i slikar, bavio se fotografijom među prvima u Srbiji, jedan čovjek koji nema mira,koji traži đavola u nekom poziivnom smislu. Bio je intimus kneza Mihaila i prijatelj, zajedno su učili škole. On je, zapravo, jedini čovjek kojeg je on donekle slušao – istakao je Savanović.

On je rekao da je i on takođe imao dosta slobode prilikom građenja tog lika, te da je posebno važno što su Milinković i Stojković napisali sjajan scenario.

- Bilo je divno raditi kada dobiješ jedan takav predložak. Za glumce je to puno lakše, kada imaš scenario i složen lik, poredan kako treba, jer nam to puno olakša sve pripreme. Imali smo čim da igramo i s čime da se igramo – istakao je Savanović.

Scenarista Dragoljub Stojković objasnio je da priprema materijala za film nije predugo trajala, jer su se obojica već zanimali za taj period i tu priču.

- Istraživali smo i u istorijskom muzeju. Najupečatljivije je bilo to delo koje je on napisao. Istraživali smo koješta, neki ljudi su nam nešto rekli, dali smo istoričarima da pročitaju tekst, uradili ispravke i na kraju dobili sve ovo – ispričao je Stojković.

 

Režiser Milorad Milinković ispričao je da su određeni segmenti i ličnosti istorijski, te da su scene rađene prema izvorima, ali isto tako, za one dijelove priče za koje nije postojalo mnogo podataka, oni su domaštani i ispričani na njihov način, kao i izmišljene ličnosti koje su prikazali.

- Hteli smo da budemo tačni u svakom detalju. Poenta je da smo celu priču obogatali izmišljenim paralelnim linijama i izmišljenim ličnostima, kao što su likovi koje igraju Luka Grbić i Maja Čampar, ili Miloš Timotijević. To su izmišljeni likovi – ispričao je Milinković.

On je pojasnio i da su zanimljivi podaci iz spisa koji prikazuju kako su pojedini segmenti društva tada funkcionisali.

- Dosta toga smo saznali i o tom vremenu i zakonima koji su vladali. Priča, sama po sebi je toliko dobra, istorijski, da je nama preostalo samo da prikažemo one za koje smatramo da stoje iza atentata, iako je to nešto što nikad neće moći da se dokaže. Najlogičnije nam je bilo da prikažemo da iza toga stoji neko ko ima najviše koristi – ispričao je režiser, te objasnio postupke atentatora i kaznu na kraju, što je prikazano u filmu, i što pomalo, zarad lakšeg prikaza u kadrovima, odudara od istorijskih činjenica.

Prema njegovim riječima, sama priča je skoro u cjelosti tačna, ali mnogo toga nije poznato, te su činjenice koje nisu bile poznate, dopunili.

- Film treba, pre svega, da deluje emotivno. Tih nekoliko isprepletenih ljubavnih priča i tragika jednog vladara, koji je mislio da, zato što je svet oslobodio Turaka da mu niko neće ništa. Stalno je ponavljao da neće nijedan Srbin dići ruku na njega, jer je svet oslobodio Turaka. Desilo se da se nije našao samo jedan, nego mnogo više. To je bilo samo godinu dana od isterivanja turske vojske iz Srbije – zaključio je Milinković.

Film je od sutra na redovnom repertoaru „Sinepleksa Palas“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana