Film “Bajkeri” stiže u domaće bioskope

Branislav Predojević
Foto: NBSC

BANjALUKA - Novi film cijenjenog američkog režisera Džefa Nikolsa “Bajkeri” sa Tomom Hardijem i Ostinom Batlerom, stiže premijerno večeras u domaće bioskope, vraćajući kulturu morotistički bandi na velike ekrane.

Režiser poznat po filmovima “Sklonište” i “Blato”, više od 20 godina sanjao je da snimi film o motorističkom klubu iz šezdesetih, nakon što je prvi put otvorio knjigu Denija Lajona “Bajkeri”, priču u stilu gonzo novinarstva o moto-klubu “Odmetnici” iz Čikaga sredinom šezdesetih. 

Nikols kaže da je čitajući knjigu u mislima mogao vidjeti film priču o buntovnicima, romantičarima, prevarama i kraju jedne ere. 

- Postoji sav taj romantizam u vezi sa ovom subkulturom. Lako je vrlo brzo postati zadivljen. Ovo je film koji zaista govori o nostalgiji. Postoji tuga koja dolazi sa tim, ali postoji i radost da se toga sjećamo - rekao je Nikols.

Sama priča prati uspon motorističkog kluba sa srednjeg zapada, po imenu “Vandali”. Posmatran kroz živote svojih članova, klub se tokom jedne decenije razvija od običnog mjesta gdje se okupljaju lokalni autsajderi i ljubitelji dvotočkaša u zlokobnu bandu, koja ugrožava jedinstven način života originalne grupe.

Sam film “Bajkeri” je rijedak ljetni dragulj, originalni film koji nije dio franšize, ali koji je okupio velike zvijezde Ostina Batlera, Toma Hardija i Džodi Korner u glavnim rolama te popunio ekipu iskusnim i cijenjenim epizodistima poput Majkla Šenona, Normana Ridusa i Majka Fejsta. Nikols je oduvijek bio režiser koji je imao osjećaj za dobre glumce dovodeći filmske zvijezde u svoje filmove kada se spremaju da postanu veliki. 

Prije nego što je snimio “Sklonište”, sjetio se da ga je producent pitao: “Ko je ta Džesika Čestejn”, dok je za “Bajkere” slično  pitanje bilo upućeno za izbor Ostina Batlera, pošto “Elvis” i “Dina: Drugi dio” još nisu bili u bioskopima, kada je Nikols počeo raditi svoj film.
Režiser ističe da on nije imao dileme kada je riječ o svom izboru, kao ni Batler.

- Pročitao sam mnogo scenarija i ovaj se jednostavno činio drugačijim. Osjećao sam puno emocija i velikih bioskopskih trenutaka koje sam mogao vidjeti u mislima. Osjećao sam se kao da sam pozvan u ovaj drugi svijet. I bio je jedan od najkul likova koje sam ikada pročitao - rekao je Batler.

Njegov lik Beni je ujedno i najzagonetniji u grupi, tip čije lice nikada nije prikazano u Lajanovoj knjizi, s kojim nikada nisu rađeni intervjui i o kojem se samo priča od strane drugih motorista.

- Sviđa mi se kako Džef govori o njemu kao o ovoj praznoj šolji koju svako želi da napuni sopstvenim očekivanjima i sopstvenom odgovornošću. On ne želi ništa od toga, on samo  želi da bude slobodan - rekao je Batler.
Jednako je zanimljivo kako je režiser stigao do ženskog lika u muškom filmu, jer je u svom višegodišnjem razmišljanju o tome kako da “Bajkeri” profunkcionišu, Nikols shvatio da bi narator filma trebalo da bude lik Keti, mirne djevojke koja se na prvi pogled zaljubljuje u Benija i upetlja se u život kluba. Ako pitate Denija Lajona, Keti je bila jedna od najzanimljivijih ljudi unutar “Odmetnika”.

- Ona jednostavno iskače sa stranica njegove knjige. Ona je duhovita, introspektivna je, ali  se ponekad  razbjesni. Ona je prava osoba. I iskreno, jednostavno sam se zaljubio u nju - rekao je Nikols.
Džodi Korner je u njoj vidjela fascinantan lik, običnu, ali ipak izvanrednu osobu snažne volje, duhovite i autentične. Neumorno je radila na pronalaženju Ketinog vrlo specifičnog čikaškog naglaska, koristeći sate snimljenih intervjua sa Lajonom kao putokaz kako da kreira lik koji može parirati svom mačo okruženju. 
- Krajnja istina i podtekst filma je da muškarci stvarno loše dijele svoje emocije. Osmatrati ovu mačo grupu u rukama muškog naratora, mislim da bi bilo zaista dosadno - rekla je Kornerova.

“Bajkeri” su djelo fikcije. Nikols nije želio da bude istoričar “Odmetnika”, grupe koja još uvijek postoji, već je po svojim riječima želio da uhvati ovo vrijeme i kulturu i dočara osjećaj koji je stekao kada je otvorio istoimenu knjigu prije toliko godina. 

Sam autor knjige Deni Lajon, cijenjeni američki fotograf, novinar i režiser, bio je aktivni izvještač tokom borbe Pokreta za građanska prava šezdesetih, ovjenčan brojnim nagradama, ali se tokom rada na knjizi “Bajkeri”, pridružio klubu “Odmetnici”, kao punopravan član, provodeći sa njim dosta vremena i fotografišući tokom njihovih putovanja po američkom srednjem zapadu od 1963. do 1967. 

Tražeći savjet od Hantera S. Tompsona, koji je proveo godinu dana sa “Anđelima pakla” za svoju knjigu, Lajon kaže da je savjet dobio iako je uradio sve suprotno.

- Savjetovao me je da se ne pridružim “Odmetnicima” i da nosim kacigu. Pridružio sam se klubu i rijetko sam nosio kacigu. Bio sam nekako užasnut do kraja. Sjećam se da sam imao veliki nesporazum sa tipom koji je razvio ogromnu nacističku zastavu kao prostirku za piknik na koju sam stavio naše pivo i tada sam shvatio da neki od ovih momaka ipak nisu tako romantični - rekao je Lajon.

Ipak, njegovu knjigu je Nikols pretočio u scenario, a snimanje je počelo 2022. godine, nakon čega je film premijerno prikazan na 50. “Telrajd” filmskom festivalu 31. avgusta 2023. Prvobitno zakazano za bioskopsku  projekciju u Sjedinjenim Državama 1. decembra 2023. objavljivanje je odgođeno zbog štrajka scenarista i glumaca, da bi ga na kraju studio “Fokus” kupio film od producenta zakazavši premijeru za 21. jun ove godine. 

Film ima budžet od 40 miliona dolara i najskuplji je film u Nikolsovoj karijeri, ali to nije ni blizu onog što se u Holivudu smatra velikim budžetom. 

Na veb-stranici “Roten tomatos” filma ima 85 odsto pozitivnu ocjenu od 60 kritika, sa prosječnom ocjenom od 6,8/10, dok je sajt “Metakritik” dodijelio filmu ocjenu od 72 odsto od 100, na osnovu tekstova 20 kritičara, što ukazuje na generalno povoljne kritike.

ŽANR

Odmetnički bajkerski film je filmski podžanr američkog filma, koji kao glavne likove prikazuje buntovnike na motorima, a vrhunac slave dostigao je krajem šezdesetih godina. 

Podkultura motorističkih klubova je prvi put popularizova u filmu Marlona Branda “Divljak” (1953). Nakon uspjeha tog ostvarenja uslijedio je niz niskobudžetnih eksploatacijskih filmova namijenjenih tinejdžerskoj publici, kao što su “Motoristička banda” (1957) i “Vrući anđeli” (1958). 

Žanr je zaista uzeo maha sredinom šezdesetih godina, nakon knjige Hantera S. Tompsona “Pakleni anđeli” (1966), kada je objavljen niskobudžetni film “Divlji anđeli” sa Peterom Fondom u režiji Rodžera Koromana. Ovaj film, namijenjen tinejdžerskoj publici, postao je neočekivani hit i rođen je novi žanr sa filmovima poput “Paklene ljepote” (1969), “Teška vožnja” (1971),  “Hrom i vruća koža” (1971), da bi žanr izašao iz mode sredinom sedamdesetih godina prošlog vijeka.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana