Festival angažovanog filma: Fokus na kreativnosti i kulturnoj različitosti

Danko Kuzmanović
Festival angažovanog filma: Fokus na kreativnosti i kulturnoj različitosti

Banjaluka - Festival angažovanog filma, kao i radionice za polaznike projekta “Filming the Other”, okupiće ljubitelje dokumentarnog filma i socijalnih tema, kao i iskusne filmske radnike, od četvrtka do subote u banjalučkom multipleksu “Sinestar”.

Ideja projekta “Filming the Other” je da pruži podršku mladim i kreativnim ljudima od 18 do 30 godina, koji bi trebalo da realizuju svoje ideje, umreže se sa kolegama iz ostatka zemlje i obogate svoje iskustvo radovima koji će im pomoći u izgradnji karijere. Istovremeno, njihov kreativni potencijal i film, kao važna umjetnička platforma, služiće im za upoznavanje sa pozitivnim aspektima kulturne različitosti. Kreativnost, povezivanje i film će im pomoći da bolje razumiju, osjete i uvaže razlike među ljudima.

- Projekat se realizuje u nekoliko faza. Prva od njih bila je objava javnog poziva za ideje za kratke dokumentarne filmove na temu “Drugih”. Poziv je trajao 20 dana i putem njega stiglo je više od dvadeset prijava, a izabrali smo dvanaest polaznika filmske radionice sa autorima i producentima međunarodno nagrađivanih društveno-angažovanih dokumentarnih filmova - rekla je koordinator projekta Mirjana Milobratović.

Filmska industrija u našoj zemlji, kako je navela Milobratovićeva, ne dobija dovoljnu podršku, tako da to predstavlja problem mladim stvaraocima.

- Ovo nam je drag projekat, jer obuhvata dvije stvari. Jedna je da se kroz dokumentarnu formu bavimo važnim društvenim pitanjima, a druga je da dajemo priliku mladim umjetnicima u BiH da realizuju svoje ideje. Filmska industrija u našoj zemlji ne dobija dovoljnu podršku ni u RS, ni u BiH, tako da mladi rijetko imaju priliku da steknu praktično iskustvo seta i rada sa ekipom - kazala je Milobratovićeva.

U sklopu festivala biće prikazano pet angažovanih filmova na temu “Suočavanje sa prošlošću”.

- Pet filmova, koji su društvenoangažovani, a koje će publika moći da pogleda su “Srbenka” Nebojše Slijepčevića, “Druga strana svega” Mile Turajlić, “Teret” Ognjena Glavonića, “Okupacija 1968” producenta Petera Kerekeša i “Chriss the Swiss” Anje Kofmel. Svi su snimljeni sa temama raznih problema s kojima su se zemlje odakle su potekli suočavale u proteklom periodu - dodala je Milobratovićeva.

Poslije prikazivanja svojih filmova autori filmova “Srbenka” i “Teret”, kao i producent filma “Chriss the Swiss” učestvova će u moderiranom razgovoru sa publikom.

U okviru festivala biće realizovane i četiri radionice koje će predvoditi Nebojša Slijepčević, Ognjen Glavonić, Robert Zuber i Siniša Juričić.

- Željeli smo da dovedemo i Milu Turajlić, ali spriječena je zbog obaveza, tako da smo kao moderatora i predavača doveli Roberta Zubera. On je vrstan dokumentarista iz Hrvatske i dugo je radio i na HRT-u - objasnila je Milobratovićeva.

Nakon radionica, žiri će odabrati tri ideje koje će ući u fazu produkcije. Mladi autori pobjedničkih ideja će u početnoj fazi raditi na razradi svojih ideja i pripremama za snimanje. Produkcija će se odvijati u ljetnim mjesecima, a premijera tri kratka dokumentarna filma je zakazana za novembar u Banjaluci.

Organizator festivala je “Vizart film” u saradnji sa “Obala art centrom” i “Sarajevo film festivalom”.

Projekat se realizuje uz podršku švajcarske ambasade u BiH, “Robert Boš” fondacije, grada Banjaluka i projekta “Banjaluka 2024 - Evropska prestonica kulture”.

Raspored projekcija

“Srbenka”, film Nebojše Slijepčevića, četvrtak u 20.30 časova

“Druga strana svega”, film Mile Turajlić, petak u 18 časova

“Teret”, film Ognjena Glavonjića, petak 20.30

“Okupacija 1968”, film petoro autora, subota u 18 časova

“Chriss the Swiss”, film Anje Kofmel, subota u 20.30 časova

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana