Dubrovnik pretvoren u veliki filmski studio

klix.ba
Dubrovnik pretvoren u veliki filmski studio

Nakon serije Igra prijestolja i filma Zvjezdanih staza u Dubrovniku uskoro počinje snimanje filma A kategorije "Robin Hood: Orgins". Na Stradunu se postavljanje scenografije privodi kraju, a istorijska jezgra Dubrovnika već je poprimila izgled srednjovjekovnog riječnog doka u Engleskoj.

Prvi elementi u obliku drvenih kućica postavljeni su još u decembru prošle godine, a radovi na scenografiji na Stradunu su intenzivirani.


Stradun koji je ovih dana već okovan kulisama drvenih pročelja i portala je prvi dio ulice Notingama. Snimanje će se odvijati i u Ulici sv. Dominika, na predjelu iza Katedrale, u podnožju tvrđave Minčeta te u Posatu koji je za potrebe snimanja prigodno posut zemljom čime je dodatno upotpunjen dojam koji ostavljaju drvene konstrukcije. Studijski dio snimat će se u Budimpešti.

Snimanje počinje 20. ili 21. februara i trajat će do sredine marta, a u Dubrovnik stižu velika glumačka imena poput oskarovca Džemija Foks kojem je pripala uloga Malog Džona.

Robina Huda igrat će mladi Teron Egerton, a uloga Marion pripala je Irkinji Evi Hevson, kćerki frontmena grupe "U2". Ben Mendelson dobio je ulogu notngemskog šerifa, a u Dubrovnik stiže i zvijezda franšize "Pedeset nijansi" Džemi Dornan, koji u filmu igra brata Robina Huda, Vil Skarlet.

Plan je da ovo bude prvi film u trilogiji koja bi se takođe snimala u Dubrovniku.

Film režira Oto Batharstt, a jedan od producenata filma je i slavni glumac Leonardo Dikprio.

Cijeli projekat će uključivati više od 800 ljudi. Produkcija filma procjenjuje se na 150 miliona dolara, dok će promocija koštati dodatnih 100 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana