Drugo izdanje festivala “Cinema Parallels” u Banjaluci: Istraživanje trenutka u kojem živimo

Tanjug
Drugo izdanje festivala “Cinema Parallels” u Banjaluci: Istraživanje trenutka u kojem živimo

Nakon duže pauze, filmski festival “Cinema Parallels” doživio je svoje drugo izdanje, a svi zainteresovani koji su odlučili da posjete Gradsko pozorište “Jazavac” imali su priliku da uživaju nekoliko vrhunskih ostvarenja.

Festival je otvoren u četvrtak naveče, projekcijom njemačko-austrijskog filma “Space dogs”, u režiji Elze Kremser i Levina Pitera,  a biće zatvoren večeras (subota). Program ovogodišnje manifestacije obuhvatiće ukupno 14 filmova, koje je izabrala umjetnička direktorica festivala Adrijana Truhijo.

- Izbor filmova ove godine pruža fluidnu kartografiju koja istražuje našu trenutnu situaciju u kojoj se nalazimo kao ljudi. Više je nego očigledno da je pandemija promijenila cijelo društvo i da ove dramatične promjene i novi scenariji utiču i na filmove i način na koji gledamo na svijet - navela je ona o ovogodišnjoj selekciji.

Prve večeri emitovan je i film “Red Moon Tide” Luisa Patinja, a ostatak festivalskog programa predviđen je za filmove kao što su “Tornado”, “The Small Ones”, “Zašto mama vazda plače?” i druge.

- Ovaj festival nam je važan jer slijedi još jedan, ne manje važan strateški cilj, a to je razvijanje snažnije podrške za produkciju neafirmisanih umjetnika. Stoga i ne čudi da je festival na konkursu ministarstva izabran, ne samo kao jedan od pet filmskih festivala koje treba podržati, već i kao najbolje ocijenjen festival, što je rijetkost, s obzirom na to da je riječ o potpuno novom festivalu, ali je i odlična prilika da se takvo povjerenje opravda - rekla je na otvaranju festivala pomoćnik ministra za prosvjetu i kulturu RS Tanja Đaković.

Ona je naznačila da festival skreće pažnju na važnost umjetničkog filma i otvara vrata drugačijem pristupu filmu od onog u bioskopima.

- Film, kao jedna od najpopularnijih umjetnosti, decenijama već prenosi iskustva drugih ljudi, njihove životne priče i onu iskru koja život čini tako dragocjenim i čarobnim. Kao detaljni informativni resursi, u svijetu i u trenutku kad istina postaje luksuz, filmovi su jedna od onih savršenih platformi za kreiranje prijeko potrebnog dijaloga – dodala je ona.

Početak projekcija svake festivalske večeri je 18 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana